Det dröjde innan teckenspråket fick den status det har i dag. Först 1981 bestämde den svenska regeringen att döva skulle få sin undervisning i skolan på teckenspråk. Innan dess räknades det svenska språket som dövas förstaspråk/modersmål, inte teckenspråket. Sverige var det första landet i världen som tog det beslutet.
Inte bara händerna
När man använder sig av teckenspråk är det inte bara händerna som är viktiga. Ögon, ögonbryn, munnen – ja, hela överkroppen används när man uttrycker sig. Man skulle kunna tro att teckenspråket är detsamma över hela världen, men så är det inte.
Varje land har sitt eget språk som har utvecklats precis som de talande språken. Du som kan det svenska teckenspråket kan ofta ändå förstå andra teckenspråk bra, många tecken är rätt så lika varandra.
Det finns flera dagar att fira för dig som använder teckenspråk. I Sverige firas Teckenspråkets dag den 14 maj varje år. Den 23 september är den Internationella teckenspråksdagen, en dag som Förenta Nationerna (FN) har bestämt ska uppmärksammas varje år.