Hoppa till innehållet
Tecknad bild av Sune och hans familj som sitter i en bil som flyger.
Illustration: Lovisa Lesse

Anders och Sörens skrivövningar

Det är bra att öva på sitt berättande. Här ger Sören och Anders 13 skrivövningar för dig att träna med. Du kan också ladda ned och skriva ut alla skrivövningarna.

Ladda ner skrivövningarna

Du kan spara hem skrivövningarna till din dator och skriva ut den om du vill.

Tecknad bild av Sune som ligger ihopkrupen på golvet. Han håller runt sina knän.
Illustration: Lovisa Lesse

Skriv om en känsla

Ibland kan man vara arg eller ledsen utan att det verkar finnas någon särskild anledning. Kanske är det världens mest modiga hjälte som plötsligt vaknar upp en dag och är livrädd. Vad händer då? 

Kanske är det en feg liten stackare som plötsligt vaknar upp och är så arg att den börjar göra saker på ett annat sätt än vanligt.

Skriv om hur en känsla dyker upp och vad som händer när den börjar påverka din figurs handlande.

Tecknad bild av Sune och en tjej som pussar honom på kinden.
Illustration: Lovisa Lesse

Skriv om en sak som dina föräldrar har berättat om

Ta en anteckningsbok och fråga dina föräldrar om något som de minns från sin barndom. Kanske första killen eller tjejen de blev kära i? Vad hette han eller hon? Vad hände? Eller kanske något minne från en skolavslutning. Vad hände?  Alla människor har minnen.

Be dina föräldrar berätta nåt minne och sen skriver du om den händelsen som om det hände för din påhittade figur.

Låt din fantasi få bestämma andra saker som kunde ha hänt från din mamma eller pappas minne. Sånt som nästan har hänt kan ibland bli mer spännande eller roligt än det som verkligen hände. 

Tecknad bild av Sune som blundar och drömmer om en tjej som också blundar och gör pussmun.
Illustration: Lovisa Lesse

Skriv om en fantasi

Ibland kan man sitta och fantisera om nåt som man önskar skulle hända.

Skriv en berättelse om hur det skulle gå till om det verkligen hände för din påhittade figur.

Tecknad bild av Sune som blinkar med ena ögat. Bakom honom är det fyrverkerier.
Illustration: Lovisa Lesse

Skriv om en färg

Berätta en liten historia om en färg. Beskriv färgen och vad den färgen gör för skillnad. Fantisera om hur saker skulle se ut om färgen inte fanns.

Tecknad bild av en man med en medalj i ena handen och en mikrofon i den andra. I en pratbubbla är det ett illustrerat lejon.
Illustration: Lovisa Lesse

Skriv om en människa

Hitta på en person. Du får själv bestämma allting. Hur ser han/hon ut? Vad heter han/hon? Vad har personen för familj och vänner? Vad tycker han/hon om att göra? Vad är det bästa och värsta han eller hon vet? Vad är personen bra på? Vad är den dålig på? Vad önskar den sig?

Att hitta på en annan person kan vara väldigt roligt. Man får helt och hållet bestämma allting.

Bra att tänka på är att inte i första hand hitta på helt omöjliga saker, för de är svåra att förstå. Om personen till exempel ska ha en superkraft så är det bra om man själv kan sätta sig in i hur det är att ha just den superkraften.

Tecknad bild av en rädd Sune som ser en skugga i bakgrunden.
Illustration: Lovisa Lesse

Skriv om en fiende

Om du har hittat på en person som du tycker är spännande och intressant så är det också bra att komma på någon som vill att din påhittade person ska misslyckas. Det är alltid bra att ha en motståndare som vill sabotera din påhittade persons vilja.

Du kan hitta på precis lika mycket spännande saker om din fiende som om din hjälte. Alla människor har både bra och dåliga sidor.

Tecknad bild av Sunes mamma som sitter i en soffa tillsammans med Sune och hans två syskon. Lillebror sover och Sune gäspar.
Illustration: Lovisa Lesse

Skriv om en vanlig dag

Om du skriver om en påhittad person så ser en vanlig dag ut på ett vanligt sätt. Beskriv en dag när ”ingenting händer” i din persons liv.

Tecknad bild av Sune och en tjej med långt hår som håller varandra i handen.
Illustration: Lovisa Lesse

Skriv en historia om din påhittade persons bästa kompis

Alla människor har vänner. Så måste det ju vara även med din påhittade person. Hur är den kompisen? Är den en människa? Pojke eller flicka? Namn? Eller är det kanske en hund? Eller en tam elefant? Din huvudperson kanske mest umgås med igelkottar?

Du får fantisera hur mycket som helst! Och vännerna måste ju också ha namn och en familj och egna önskningar i livet. Kanske vill elefanten helt av allt lära sig att åka vindsurfing?

Tecknad bild av Sune och sju andra barn som hoppar runt.
Illustration: Lovisa Lesse

Skriv om kroppar

Alla människor har olika kroppar. Och alla kroppar har olika saker som den mår bra av och som den mår dåligt av. Någon kanske har ont i ett ben.  Hur märker man det? Är det så att personen haltar eller går med krycka? Eller försöker den inte att visa att den har jätteont i benet?

En bra övning är att sitta och titta på hur andra människor rör sig och hur de gör med händer, fötter eller med sitt hår. Kanske kan du lägga märke till att någon som blir nervös alltid tar upp sin mobiltelefon? Eller att någon annan som blir nyfiken börjar snurra med håret mellan fingertopparna? Hur gör folk med sina kroppar i din omgivning?

Tecknad bild av Sune som har hörlurar med musik i sina öron.
Illustration: Lovisa Lesse

Skriv om en musiksmak

Berätta vilken musik din huvudperson tycker om att lyssna på. Kanske är det inte alls den musik som du själv tycker om? Kanske lyssnar den personen på en helt annan sorts musik. Då kan du spela den musiken samtidigt som du hittar på fler saker om personen.

Musik kan vara bra att använda i skrivandet.

Tecknad bild av en glad Sune som håller en stor blombukett i ena handen och gör tummen upp med den andra.
Illustration: Lovisa Lesse

Skriv om en smak eller om en doft

Ibland kan det vara svårt att förklara hur någonting har smakat eller luktat. Det kan vara en bra träning att beskriva någonting som du har känt.

Till exempel kan du äta ett äpple och beskriva hur det doftar och hur det smakar när du tar en tugga. Det är lätt att man bara skriver ”det smakade gott”. Men det är ju inte alla som vet hur ett äpple smakar och det är kanske inte alla som tycker om smaken av äpplen.

Ett annat exempel är om du är på soptipp. Hur luktar det där? Beskriv lukten du känner.

Tecknad bild av Sune som står upp och vinkar åt tre personer som sitter på en bänk.
Illustration: Lovisa Lesse

Skriv en dialog

Hur pratar figurerna? Har de några särskilda uttryck som de alltid använder sig av? Det är bra att låta de olika figurerna ha olika sätt att uttrycka sig på.

Skriv en hel lista på uttryck som de olika figurerna använder.

Tecknad bild av Sune och hans mamma som tittar på pappa Rudolf som pratar med en kock. I pratbubblan ovanför pappan står det Jag vill ha blommig falukorv till lunch. Ovanför kocken är det ett stort frågetecken.
Illustration: Lovisa Lesse

Skriv en text från en låt som en dialog

Ta en av dina favoritlåtar. Använd textraderna och låt dem få bli repliker som dina figurer säger till varandra. Eller låt en av dina figurer använda sig av texten från en låt och därefter låter du en av de andra figurerna svara på det den förste säger.

Text: Skrivövningarna har gjorts av Sören Olsson och Anders Jacobsson i samarbete med Barnens bibliotek, januari 2014. Uppdaterad: mars 2024.

Ladda ner skrivövningarna

Du kan spara hem skrivövningarna till din dator och skriva ut den om du vill.