Hoppa till innehållet

Bert- och Sune-skaparna om sina läsupplevelser

Gillar du böckerna om Bert och Sune? Det är du inte ensam om. Anders Jacobsson och Sören Olsson har skrivit över 100 böcker tillsammans. Mer än 12 miljoner exemplar har sålts världen över. 

Kusinerna Anders och Sören har skrivit barnböcker i många år tillsammans. De tror att deras böckers popularitet beror på att de inte brytt sig så mycket om att vara lämpliga. 

 - Vi har valt att vara lite galna och roliga i våra berättelser. En annan förklaring är att vi skriver om killar som är modiga i att visa känslor, berättar Anders.

Biblioteket är magiskt 

Anders minns tydligt hur mycket det betydde för honom att gå till biblioteket när han var ung: 

 - Den platsen där jag hittade magin i livet, var på biblioteket. Jag åkte dit själv och kände och luktade på böckerna. 

Sören Olsson och Anders Jacobssom står tillsammans bredvid varandra och ler in i kameran.
Kusinerna Sören Olsson och Anders Jacobsson skriver böcker ihop. Foto: Rodrigo Soro, Nordstedts Förlagsgrupp.

Anders älskade traditionella sagor när han var liten. Barbro Lindgren och böckerna om Loranga, Masarin och Dartanjang gillade han mycket. Och allt av Astrid Lindgren. När han var 10 år slukade han allt som hade med science fiction att göra.

Att läsa är en häftig grej 

För Anders och Sören handlar läsandet om att få lära sig olika ord, att kliva in i en annan värld som är verklig, eller overklig, och kanske kunna förstå hur andra människor tänker. 

 - Det är inte viktigt att man hinner läsa 125 böcker innan man har fyllt 15 år. Det viktiga är att man får lust att upptäcka att läsandet är en häftig grej. Som när man har läst sin första bok, då är man så nöjd med sig själv, säger Sören och Anders håller med. 

 

Text: Barnens bibliotek, 2013. Uppdaterad: april, 2023. 

Läs mer om Sören och Anders

Tecknad bild av Sune som blinkar med ena ögat. Bakom honom är det fyrverkerier.

Anders och Sörens skrivarverkstad

Sören Olsson och Anders Jacobsson berättar sina bästa skrivtips och delar med sig av skrivövningar för dig som vill komma i gång med en berättelse.