Hoppa till innehållet

Anders Jacobsson

Anders har blont hår, vit skjorta och svart kavaj.
Foto: Stefan Tell
  • Författare
Född:
1963 i Karlskoga, Värmland.
Genre:
Vänner, roligt och kärlek.
Mest känd för:
Bokserierna om Bert och om Sune som han har skrivit tillsammans med Sören Olsson.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Sno personlighetsdrag från andra du känner till din karaktär. Pappa Rudolf är egentligen min egen pappa – världsmästare i klantighet.

En tävling fick Anders att skriva de första raderna om Sune. Hans kusin Sören Olsson blev snart hans skrivkamrat och idag har de skrivit långt över hundra böcker tillsammans.

Anders växte upp i Karlskoga i Värmland. Han beskriver sig som en glad tjejtjusare som trivdes med livet. När han kom i puberteten fick han dåligt självförtroende. Han bestämde sig för att satsa på skolan istället, som han tyckte var rätt så lätt.

Alla ville höra om Sune

När Anders var i 20-årsåldern hörde han på radion om en tävling. Man kunde få ha ett eget radioprogram om vad som helst, bara man hade en bra idé. Anders skrev ihop en berättelse om en kille som hette Sune. Det visade sig att alla gillade att höra om Sune som gillade tjejer och Anders fick göra en hel serie om honom.

Efter att det hade gått så bra på radion ville Anders att berättelserna om Sune skulle bli bok. Han bad sin kusin Sören Olsson att rita bilderna till boken och 1984 kom den första boken om Sune ut "Sagan om Sune". Sedan dess har Anders och Sören varit författarkollegor.

Hopp och humor i böckerna

Förutom böckerna om Sune har Anders och Sören skrivit en rad andra bokserier, bland annat de om Bert och om Sunes lillebror Håkan Bråkan. Hittills har de skrivit över 150 böcker tillsammans som har kommit ut i cirka 30 länder. Deras böcker har mycket humor och värme. De handlar ofta om att det mesta ordnar sig, att det är både tufft och härligt att vara kär och att man kan skratta åt sig själv.

Anders har också skrivit böcker på egen hand, bland annat bokserien om Kip Jansson, bilderböcker för små barn och fantasyböcker för ungdomar. Han har en stor familj med tre vuxna barn, fyra yngre barn och två bonusbarn.

Text: Barnens bibliotek, april 2021.

Källor: Bokförlaget Bonnier Carlsen, Nationalencyklopedin, Anders och Sörens hemsida: www.soren-anders.se.

Visste du?

  • Anders tyckte han det var viktigt att Sune var en mjuk person. ”Han skulle erkänna att han gillade tjejer, kunde vara olyckligt kär, vara värdelös i sport och få ont i huvudet av för mycket tecknade tv-serier”, säger Anders.

  • Det har gjorts många filmer om både Sune och hans knasiga familj och om Bert.

  • Sune syntes först på TV som SVT:s julkalender 1991. Fastän det var över 30 år sedan röstas den fortfarande fram som en av folkets favoritjulkalender någonsin.

  • Anders favoritmat är spagetti med köttfärssås.

  • Anders tycker att det går både fortare att skriva när man är två och att det är dubbelt så roligt. När han och Sören skriver tillsammans försöker de överträffa varandra i roligheter.