Hoppa till innehållet

Sören Olsson

Sören tittar in i kameran med ett stort leende. Han har skägg och glasögon och blå flanellskjorta.
Foto: Sevda Svensson Copyright
  • Författare
  • Illustratör
Född:
1964 i Karlskoga, Värmland.
Genre:
Humor, vänskap, kärlek, fantasy.
Mest känd för:
Bokserierna om Sune och Bert som han skrivit tillsammans med Anders Jacobsson.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Anteckna i en bok eller din telefon roliga idéer och händelser som du kommer på under dagen. Annars kanske du glömmer bort din snilleblixt! Få inspiration genom att tjuvlyssna på andras samtal och bli inspirerad till roliga händelser i din bok.

Det började med att två kusiner flyttade till Örebro. Där föddes de första galna berättelserna om tjejtjusaren Sune, som först blev radio och sedan bok.

Sören växte upp i Karlskoga tillsammans med fem äldre syskon. Han beskriver det som att han fick lära sig att ta till alla knep för att synas och höras i den stora familjen. Bland annat blev han en hejare på att spela pajas. Han tyckte också mycket om att rita.

Ville bli skådespelare

Som tonåring var han väldigt intresserad av musik och spelade själv i olika band. Lite senare blev han intresserad av att bli skådespelare och kom in på en teaterutbildning i Örebro. Det visade sig att hans kusin Anders Jacobsson också skulle flytta till Örebro.

Allt började med en tävling där man kunde få göra ett eget radioprogram. Anders skrev en berättelse om en kille som hette Sune och fick börja sända Sune-historierna i radion. När han sedan ville göra bok av berättelserna frågade han Sören om han ville rita bilderna till boken. År 1984 kom den första boken om Sune ut, "Sagan om Sune". Sedan dess har de båda kusinerna varit författarkollegor.

Sålt miljoner böcker

Tre år senare, 1987, kom den första boken om Bert ut. Hittills har Sören och Anders skrivit cirka 50 böcker om Sune och över 35 böcker om Bert. Om man räknar in deras böcker om Håkan Bråkan har deras böcker sålts i över 12 miljoner exemplar över hela världen. Böckerna är utgivna i 25 länder.

Tillsammans med sin fru Yvonne har Sören skrivit boken "Prins Annorlunda", en bok om hur det är att vara förälder till ett barn med Downs syndrom. Han jobbar också för en förening som heter Riksförbundet för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna.

Sören är bosatt i Bollnäs i Hälsingland.

Text: Barnens bibliotek, april 2021.

Källor: Sörens officiella hemsida: www.sorenolsson.com, Sören och Anders officiella hemsida: www.soren-anders.se.

Visste du?

  • Sören tyckte inte så mycket om skolan. Hans roligaste ämnen var bild, idrott, musik och rast.

  • När Sören var tonåring tyckte han att musik var det viktigaste som fanns. Han har spelat i olika band, de har bland annat hetat: Atmosfär, Coma Band och Kilroy.

  • Sören äter helst indisk mat. Han gillar många curry-rätter.

  • Sune syntes först på TV som SVT:s julkalender 1991. Fastän det var över 30 år sedan röstas den fortfarande fram som en av de folkets favoritjulkalender någonsin.