Hoppa till innehållet
Bokomslag till Jo Salmsons bokserie "Drakriddare".
Illustration: Åsa Ekström/Bonnier Carlsen

Lär känna bokfiguren Tam - drakriddaren

Tam levde som tiggare och drömde om att få flyga precis som kungens drakriddare. I böckerna om Tam får vi läsa om hur han lyckades komma upp till kungens område och lärde känna draken Sky. I intervjun berättar Tam både vad drakar äter och om han någonsin har varit rädd för dom. 

Varifrån kommer namnet Tam?

- Ni vet att mina föräldrar dog i en pestsjukdom när jag var liten. Då tog Saria, en gammal tiggarkvinna, hand om mig. Hon brukade berätta att hon hittat mig i en gränd, ledsen och ensam, och att det enda jag kunde säga var "tam-tam-tam". Det var därför hon kallade mig så. Men Saria kanske inte talar sanning... Så kanske är Tam ändå mitt riktiga namn?

Att vara tiggarpojke måste ha varit svårt. Vad längtade du mest efter när du var det?

- Att få en kram ibland, tror jag. Ingen kramar en tiggare. Och att vara mätt och varm, och att ha en säng att sova i.

Vad tror du att du hade gjort om du inte hade blivit drakriddare?

- Min vän Hind kom med ett förslag, att jag kunde bli soldat. Det var ingenting jag hade någon lust att bli, men då hade jag fått en plats att bo på och mat att äta. Jag hade blivit något som folk har respekt för. Om inte Sky kommit och plockat upp mig från muren, så tror jag att jag hade följt Hinds råd.

En riddare slåss en del – men du och din drake slåss väl aldrig?

- Nej, det behöver vi inte. Och det är vi glada över.

Vad är det bästa med att få flyga drake?

- Frihetskänslan! Ni anar inte hur det känns när de stora, kraftfulla vingarna sveper i långa tag, en på varje sida om mig. Hon och jag... När vi flyger är vi som ett, som samma varelse. Vi till och med tänker samma tankar. Jag har varit så ensam. Med Sky är jag aldrig mera ensam igen.

Vad äter en drake?

- Drakar äter kött, alltså hela djur. Skinn, kött, inälvor - precis allt! Det mesta av benen också. Ibland kan de äta fisk, men det är ingenting som de tycker så mycket om.

Är det mycket jobb att vara drakriddare? Måste man studera mycket?

- Man måste ju ta väl hand om sin drake, så man behöver veta allt om den. Men glöm inte att de drakriddare som finns i Demar inte är riktiga drakriddare! De riktiga drakriddarna dödades när kung Leje regerade, för nästan tusen år sedan.

Har du varit rädd för drakar någon gång?

- Nej, egentligen inte. Men jag har stor respekt för dem. När jag var i drakstallet var jag väldigt försiktig i närheten av de andra drakarna, i synnerhet om de var hungriga. Men nu pratar jag med dem också. De har förändrats sedan det nya draken kom och är inte lika sorgsna längre.

I början var de andra drakdrängarna väldigt elaka mot dig. Hur ska man göra så att folk inte retas och är elaka tycker du?

- Man ska prata med någon om det. Det är inte lätt att våga, man kan tro att allt ska bli värre, och underligt nog så skäms man ofta. Det borde ju vara de som retas som ska skämmas, eller hur! Inte den som blir retad. Men ingenting blir bättre av om man bara är tyst och försöker stå ut.

Har du något husdjur?

- Nej. Och Sky skulle inte förlåta mig om jag kallade henne för ett...

Har du någon önskedröm?

- Jag önskar att inga barn ska behöva tigga, som jag var tvungen att göra.

Stort tack till författaren Jo Salmson som hjälpte till med svaren. Böckerna är illustrerade av Åsa Ekström.

Text: Barnens bibliotek, januari 2016. Uppdaterad: februari 2024.

Lär känna Tam-skaparna