Hoppa till innehållet

Jo Salmson

Jo Salmson står med vatten och en bro i bakgrunden. Hon har grått hår i page.
Foto: Anna Drvnik
  • Författare
Född:
1957.
Genre:
Fantasy, fakta, lättlästa böcker, vardag, vänner, skola.
Mest känd för:
Fantasyserierna "Häxfolket", "Maros resa" och "Almandrarnas återkomst".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Det kan vara bra att läsa och fundera över hur andra människor skriver. Hur skriver någon för att få fram en viss sak? Men inte minst är det viktigt att dagdrömma och fantisera.

Fantasy har intresserat Jo sedan hon var liten. Hon har skapat flera fantasyserier som har fått tusentals läsare.

Jo Salmson är ett påhittat författarnamn, bakom namnet finns Catharina Wrååk. Hennes intresse för att berätta har alltid funnits, hon har hittat på historier sedan hon var liten. När hon var barn högläste hennes mamma böckerna "Bilbo" och serien om "Narnia" och då väcktes hennes intresse för fantasy.

Teckningar inspirerade till att skriva

Som vuxen jobbade Catharina på ett bokförlag.  Hon var med och bestämde vilka böcker som ska ges ut. När illustratören Peter Bergting visade några fantasyteckningar för Catharina blev hon sugen på att själv börja skriva.

Hon skrev en bok, men när hon skulle lämna in det till bokförlaget skrev hon namnet Jo Salmson på bokmanuset. Hon var rädd att hennes arbetskamrater inte skulle våga säga vad de tyckte om texten om de visste att hon skrivit den. De gillade den och Jos första bok hette "Den försvunna staden" och kom ut 2007.

Kan skriva om viktiga saker i fantasy

Jo har skrivit flera fantasyserier, bland annat "Drakriddare" där man får följa tiggarpojken Tam i sex böcker eller bokserien om Häxfolket. Böckerna är lättlästa, spännande och har många illustrationer.

Hon förklarar själv att hon gillar att skriva fantasy för att man kan skriva om viktiga saker - om liv och död, fiender och vänner, ensamhet och mod. Många gånger har hon hämtat inspiration från verkligheten och tagit in det i en fantasy-värld.

Jos böcker har blivit väldigt populära, enbart serien "Drakriddare" har sålts i över en halv miljon exemplar. Hon har också skrivit faktaböcker för barn och en serie lättlästa böcker om vardagsproblem. Idag är hon är författare på heltid och bor i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, april 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek, bokförlaget Bonnier Carlsen, Nationalencyklopedin.

Visste du?

  • Jos favoritdjur är schimpans.

  • Den plats på jorden som Jo gillar allra bäst är hennes sommarhus vid havet utanför Halmstad.

  • Jo gillar att spela dataspel. ”Jag spelar allt möjligt. Men jag tycker om att panga monster och rädda världen”.

Bokomslag till Jo Salmsons bokserie "Drakriddare".

Lär känna bokfiguren Tam - drakriddaren

Jo Salmsons bokfigur Tam levde som tiggare tills han en dag lyckades komma upp till kungens område och träffa draken Sky. I intervjun berättar Tam både vad drakar äter och om han någonsin har varit rädd för dom.