Hoppa till innehållet

Camilla: "Alla människor har en historia"

Författaren Camilla Lagerqvist tycker det är spännande med historia. I hennes bokserie "Amerikaäventyret" får vi träffa fjortonåriga Ingrid. Hon emigrerar till Amerika år 1916 för att söka efter sin syster. Det blir ett äventyr och nu har de två sista två böckerna i serien precis kommit ut.

Hur fick du idén till serien Amerikaäventyret?

- Det fick jag från en berättelse om en släkting. Min mammas morfars bror emigrerade till USA. Han kom fram till New York och skickade ett vykort därifrån, men efter det försvann han spårlöst. Det tyckte jag var jättespännande och det var så det började.

Camilla Lagerqvist står med armarna i kors och ler in i kameran. Hon har brunt långt lockigt hår.
Camilla tycker att om man vill att fakta ska stämma så får man forska lite. Foto: Stefan Tell

Hur tar du reda på hur det var i exempelvis New York år 1916?

- Jag läser gamla tidningar, faktaböcker och tittar på gamla filmer. Ibland kan jag till och med intervjua folk som var med på den tiden, det gick inte den här gången för det var ju för 100 år sedan. Men jag åkte till Emigranternas Hus i Göteborg, det var därifrån Amerikabåtarna gick. Där kunde man få veta lite hur det blev för dem när de kom fram till Amerika. 

I "Amerikaäventyret" får Ingrid och många av barnen i böckerna ofta ta hand om sig själva. Hur tänker du kring det?

- Ingrid är inte ett gatubarn, men det fanns oerhört många gatubarn i New York på den tiden. Spanska sjukan härjade och det var många som förlorade sina föräldrar. Det var också ofta unga människor som emigrerade till Amerika. Sedan tycker jag om att skildra starka barn, även om de är svaga på andra sätt, så är de starka. 

Om hundra år, vad tror du kommer att vara intressant för barn att läsa om tiden som vi lever i nu?

- Jag tänker att det finns massor, men vi ser det inte för vi är mitt uppe i det. Den här pandemin som vi har just nu exempelvis. Det här med orättvisorna mot svarta i USA, det tror jag är något man kommer att reagera på om 100 år. 

Om man själv vill skriva en berättelse som utspelar sig förr i tiden, vad ska man tänka på?

- Om man vill att fakta ska stämma så får man forska lite. Många barn som jag träffar när jag är ute på skolor berättar också att de har släktingar som har varit med om spännande saker. En bra idé är att intervjua en gammal släkting eller någon äldre som man känner. Alla människor har en historia, men man måste fråga.

Text: Annsofie Andersson, maj 2021.

Fakta om Camilla Lagerqvist

Camilla står framför en rosa bakgrund. Hon har brun långt hår, ljusrosa tröja och ett silverhalsband.
Foto: Stefan Tell

Intressen: Läsa, gå på konsert, mina hundar och att baka. 

Aktuell med: De två sista delarna i serien Amerikaäventyret – Gömd på Manhattan och Barnhemmet i Brooklyn 

Vad gjorde du på rasterna när du gick i skolan: Lekte roll-lekar och byggde kojor. Jag tyckte mycket om att rita och jag ritade figurer som vi lekte med. Figurerna bodde i våra skolbänkar!

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha: Att kunna flyga.