Hoppa till innehållet

Camilla Lagerqvist

Camilla står framför en rosa bakgrund. Hon har brun långt hår, ljusrosa tröja och ett silverhalsband.
Foto: Stefan Tell
  • Författare
Född:
1967 i Uppsala, Uppland.
Genre:
Spännande, läskigt, förr i tiden.
Mest känd för:
Bokserierna "Svarta rosorna" och "Amerikaäventyret".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Skriv om något du själv tycker är intressant. Om du vill skriva något läskigt - använd dina egna rädslor.

När Camilla gick i femte klass skrev hon sin första bok. Den hette "Vilde Henry" och utspelade sig på ett barnhem. Idag är hon författare på heltid och skriver spännande böcker som ofta utspelar sig förr tiden.

Camilla föddes i Uppsala. När hon skulle börja skolan flyttade hennes familj till Gävle och där växte hon upp. Hon började skriva egna historier tidigt och drömde om att bli författare.

Intresserad av historia

Eftersom hon ville skriva utbildade hon sig till journalist, men författardrömmen fanns alltid där. Hon jobbade på olika tidningar samtidigt som hon skrev bokmanus. År 2006 kom hennes första bok, det var en bok för vuxna som hette "Kvinnohuset". Tre år senare, 2009, kom hennes första bok för unga "Det brinner i mitt huvud".

Sedan dess har Camilla fortsatt att skriva för barn och unga. Hon är intresserad av historia vilket har gjort att många av hennes böcker utspelar i historiska miljöer. Bland annat handlar bokserien "Svarta rosorna" om en motståndsrörelse under andra världskriget och serien "Amerikaäventyret" om Ingrid som emigrerar till Amerika.

Roligast att få hitta på saker

När Camilla skriver sina böcker lägger hon ner mycket tid på att ta reda på fakta. För att de historiska miljöerna i böckerna ska kännas trovärdiga läser hon faktaböcker, tittar på gamla filmer och intervjuar människor.

Det bästa med att vara författare tycker hon är att hon får hitta på en massa saker. ”När jag var liten fick jag skäll för att de tyckte att jag hittade på så mycket, idag lever jag på det”, säger hon.

Camilla är bosatt i Knivsta som ligger utanför Uppsala.

Text: Barnens bibliotek, mars 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, bokförlaget Bonnier Carlsen.

Visste du?

  • Om Camilla fick prova på att leva i en annan historisk tid hade hon valt 1920-talet. ”Det var en tid efter första världskriget då folk hade framtidstro".

  • Camilla ville bli författare redan när hon var liten. ”Jag funderade även på att bli skådespelare eller arkeolog. Men författare har jag nog drömt om hela tiden”.

  • Camillas favoritämnen i skolan var språk. Matte och geografi tyckte hon inte så mycket om och det gör hon fortfarande inte.

Camilla Lagerqvist står med armarna i kors och ler in i kameran. Hon har brunt långt lockigt hår.

Camilla: "Alla människor har en historia"

Camilla Lagerqvist tycker det är spännande med historia. I hennes bokserie "Amerikaäventyret" får vi träffa fjortonåriga Ingrid.