Hoppa till innehållet

Effie: "Det var coolt att träffa spelskapare"

Journalisten Effie Karabuda älskar att spela. För Barnens bibliotek berättar hon om hur det gick till när hon skrev faktaboken "Gamer".

Vad var häftigaste upplevelsen när du gjorde research för boken "Gamer"?

- Det var väldigt coolt att få träffa spelskapare. Jag satt med de som skapar och programmerar och fick ställa alla de där frågorna som jag tänkt på som spelare.

Vilka frågor ställde du då?

- Jag frågade "hur får man en karaktär att röra på sig? Hur lockar man till samarbete i ett spel? Kan man programmera så att spelarna förstår hur man ska gå och agera med varandra?". Det var väldigt häftigt att få svar på allt det.

Effie Karabuda står framför en färgglad vägg. Hon har svart halvlångt hår, sporttröja och grön jacka.
Effie Karabuda älskar att spela. Foto: Pontus Johansson/Bonnier Carlsen.

Om du hade varit spelutvecklare, vad hade du velat göra?

- Om jag inte fick skriva manus så skulle jag vilja vara animatör. När jag skrev boken mötte jag en tjej som animerar och tyckte det var så himla häftigt att hon kunde påverka så mycket och få till så naturliga rörelser. Det är mycket handarbete som man inte tänker på.

I "Gamer" tipsar du om att läsa böcker. Varför vill du tipsa om det?

- Det finns många böcker om spel. Både handböcker och berättelser om hur man tänkte när man skapade ett spel och en värld. Men det finns också romaner som bygger på spel och som utspelar sig i samma värld.

Vad har du för tips till alla barn som är trötta på sina föräldrar som säger att de spelar för mycket?

- Föräldrar gillar att du lär dig saker. Det finns mycket att lära sig när man spelar. Så säg att du lär dig bättre engelska och att samarbeta!

Text: Barnens bibliotek, februari 2019. Uppdaterad: mars 2023.