Hoppa till innehållet
Fantasibild av en silvergrå enhörning.

Fakta om enhörningen

Om du någon gång skulle få se en enhörning har du tur. Enhörningen är ett magiskt väsen som väldigt få har sett.

Enhörningen är en urgammal figur som har funnits i tusentals år. Det är svårt att säga varifrån den kommer, men det berättas om den både i Bibeln och i mycket gamla myter.

Ett väsen med många sidor

Många tänker att enhörningen är en vit häst med glittrande man och ett horn i pannan. Men den kan se ut på olika sätt – som en åsna, en get eller en ko. Den kan ha klövar, hovar eller elefantfötter och olika sorters svans. Det viktiga är att den har hornet i pannan. Hornet anses vara magiskt och det sägs kunna bota sjukdomar och neutralisera gifter.

Illustrerad vit enhörning står i en skog och lutar sig ner mot marken.
Ett horn i pannan är det som skiljer en enhörning från andra djur.

Enhörningen står ofta för något bra, men den har många sidor. Den är bland annat skygg, stark, oskuldsfull och mild, men den kan också bekämpa sina fiender våldsamt och döda dem.

Symbol för det unika

Genom årens lopp har enhörningen varit symbol för en rad olika saker. På medeltiden var den en symbol för Jesus, under 1500-talet en symbol för kärleken. I dag har enhörningen blivit en symbol för allas rätt att få vara den man är. Alla är unika och speciella, precis som enhörningen!

Text: Annsofie Andersson, 10 augusti 2022.

Källor: Intervju från 2022 med Pia Bengtsson Melin, förste antikvarie, medeltid och kyrklig konst vid Statens historiska museer.

Visste du?

  • Enhörningen är Skottlands nationaldjur.

  • Man aldrig kan tämja en enhörning, men man kan döda den.

  • Den första som beskrev enhörningen var greken Ktesias. Han levde för över två tusen år sedan. Han skrev att den troligen bodde i Indien och att den såg ut som en liten vildåsna med horn i pannan, vit kropp, rött huvud och blå ögon!