Hoppa till innehållet
En tomte i luva och skägg sitter under en flugsvamp. Över honom lyser en stjärnhimmel. Tomten tittar på en liten drake.

Fakta om tomten

Tomten är ett våra allra äldsta väsen och han är en riktig ensamvarg. Men förväxla honom inte med jultomten, det är en helt annan figur.  

Tomten är ett väsen som kan vara svårt att få syn på. Oftast är han osynlig, men de som har sett honom beskriver honom som en väldigt liten gubbe. Han är klädd i arbetskläder och kan ha en luva eller en hatt.  

Liten och stark 

Tomten bor på en gård och tar hand om både folk och djur. Trots att han är liten är han väldigt stark och kan jobba hårt. Han lever ensam och gillar ordning och reda. Det gäller att hålla sig väl med tomten, han har rykte om sig att kunna bli väldigt arg.  

Om han tycker att man missköter gården eller djuren, kan han dela ut både en örfil och en spark i rumpan. Han kan till och med slå ihjäl en ko om han blir riktigt arg.  

Gillar smör i gröten 

Den som håller sig väl med tomten kan däremot få mycket hjälp. Tomten kan se till att det går bra för gården och för de som bor på den.  

Att sätta ut gröt till tomten är ett sätt att belöna honom. Han vill gärna ha en klick smör i gröten, då blir han extra glad. Men man ska passa sig för att ge tomten för fina gåvor. Om man ger honom nya fina kläder kanske han inte vill arbeta längre och flyttar.   

Text: Barnens bibliotek, december 2021.

Källor: Nationalencyklopedin, Institutet för språk och folkminnen.

Visste du?

  • Tomten tycker särskilt mycket om att fläta hästens man. Han har favoritdjur på gården som ingen får vara dum mot, då straffar han den som varit elak.

  • En del säger att tomten har gröna ögon som lyser i mörkret. Ungefär som hos katter.

  • Tomten kallas för många olika namn. Nisse, goanisse, tussen eller tomtebisse är några exempel.