Hoppa till innehållet
En ung kvinna med svart klänning går genom en ödslig skog.

Fakta om skogsrået

Skogsrået härskar över skogen och djuren som bor i den. Hon kan både ge tur och föra olycka med sig.  

Skogens härskare skogsrået är oftast en kvinna. Det finns flera sorters rå, gruvrå, bergsrå och sjörå. Alla dessa rå har makt över en särskild plats och att det är bra att hålla sig väl med dem.

Farlig för män 

Hon beskrivs oftast som en ung vacker kvinna med långt hår. Men när hon vänder sig avslöjas att hennes rygg är ihålig. Om du tittar noga kan du även se en svans sticka fram under kjolen.  

Skogsrået kan vara farlig för ensamma män som befinner sig i skogen. Om en man blir förälskad i skogsrået får hon makt över honom och då släpper hon aldrig taget. För att undvika att det händer ska en man aldrig avslöja sitt riktiga namn för skogsrået.

Kan ge jaktlycka 

Det berättas också att hon kan locka människor långt in i skogen, tills man går vilse. Då kan det hända att skogsrået skrattar högt åt dig innan hon försvinner in i skogen.  

Men om man behandlar skogsrået väl kan hon belöna en. Hon kan till exempel se till att en jägare aldrig missar sitt byte. Det kan vara bra att offra ett mynt till henne, då kan hon även hjälpa till att hitta bortsprungna djur.  

Text: Barnens bibliotek, december 2021.

Källor: Nordiska museet, Institutet för språk och folkminnen.

Visste du?

  • Skogsrået kallas för flera namn. Man kan till exempel kalla henne för skogstippan, huldran, skogsfrun eller skogssnuvan.

  • Du kan skydda dig mot skogrået genom att vända kläderna ut och in.

  • Skogsrået har en fågel som spanar åt henne. Den norrländska fågeln lavskrika hjälper henne och varnar när det kommer inkräktare i skogen.