Hoppa till innehållet
En liten porslinsdocka föreställande en älva står i en gräsmatta med magiskt skimmer omkring.

Fakta om älvor

De dansande vita älvorna ser snälla och ofarliga ut. Men inget kunde vara mer fel, älvor är bland det farligaste du kan stöta på.

Du ser sällan en ensam älva. Älvor tycker om att vara tillsammans och syns oftast i stora gäng. Älvor kan bo både i berg, i skogen eller nere i jorden. De är små kortväxta kvinnor, inte längre än ett barn i tvåårsåldern. Du kan också känna igen dem på vad de har på sig, de klär sig i ljusa tunna kläder som fladdrar i vinden.

Undvik älvornas dansplatser

Älvorna kan ibland ses dansa över ängarna. För oss människor gäller det att undvika platser där de dansar. Älvorna vill gärna locka in dig i sin magiska älvdans och då kan de blåsa sin onda andedräkt på dig - sin älvablåst.

Om du någon gång hittar en upptrampad ring på en äng, kan det vara en älvring. Här har älvorna dansat tills gräset har nötts ned. Vid älvringen måste du vara försiktig, du ska helst inte gå på den, då kan älvorna bli uppretade.

Särskilt elaka mot små barn

Det gäller att hålla sig väl med älvorna, annars kan det gå illa. Om du på något sätt skadar dem, blir de lätt arga och vill hämnas. Det gör de genom att skicka olyckor, sjukdom och död på sina fiender. 

Alldeles särskilt elaka kan älvorna vara mot små barn. Framför allt mot de barn som inte blivit döpta. Älvorna gillar att suga på deras tår och fingrar tills barnen blir alldeles magra och eländiga.

Text: Annsofie Andersson, 1 november 2021.

Källor: Nationalencyklopedin, Nordiska museet.

Visste du?

  • Det finns manliga älvor. De kallas alver.

  • Det finns både älvakungar och älvadrottningar. De känner du igen på att de har en krona på huvudet.

  • Om du vill hålla dig väl med älvorna kan du offra till dem. Saker du kan offra är exempelvis smör, mynt eller nålar.

  • En av böckernas mest kända älva är Peter Pans vän Tingeling.