Hoppa till innehållet
En liten grön figur i toppig hatt står bland gräs och tuvor.

Fakta om vättar

Det är inte många som har sett vättar, de är oftast osynliga. Men om du får syn på en liten gråklädd varelse med grå luva, kan du ha fått syn på en.  

Vättar lever ofta nära oss människor, utan att vi ser dem. De lever tillsammans under marken eller i stenar eller träd. De kan också bo under våra bostadshus.

Viktigt att varna vättarna 

Oftast märker vi inte av vättarna, men ibland kan det hända att vi råkar störa dem. Bland annat är det viktigt att varna om man ska hälla ut hett vatten utanför huset. Då ska man ropa ”Se upp där nere!”, då hinner vättarna flytta på sig. 

Om man ändå skulle råka reta upp dem kan vättarna hämnas. De kan sätta sjukdomar på folk, gärna på barn. De kan också se till att det händer olyckor, såsom bränder. Det bästa är att hålla sig väl med vättarna, då kan de hjälpa en i livet.

Finns både landvättar och sjövättar 

Från början var det inte bara de gråklädda varelserna i underjorden som kallades vättar. Även asagudar och jättar kallades för vättar. Det berättas också att det finns både landvättar och sjövättar.  

Island har vättar som pryder deras riksvapen. Det är fyra landvättar i formen av en jätte, en drake, en fågel och en tjur.  

Text: Barnens bibliotek, december 2021.

Källor: Nationalencyklopedin, "Svensk folktro A-Ö" av Ebbe Schön.

Visste du?

  • Vättarna kan kallas för olika namn. De kan också kallas för jordbyggare och de underjordiska.

  • Ordet vätte från början betydde sak eller föremål.

  • Att du inte behöver städa upp smulor av mat som hamnar på golvet. Det sägs att smulorna ska vättarna ha att äta.