Hoppa till innehållet

Fakta om troll

Det sägs att troll spricker när de kommer ut i solljuset. Men det händer bara i sagorna. Troll är egentligen rätt lika oss människor.

Det kan vara svårt att känna igen ett troll, ibland ser det ut som en helt vanlig människa. Oftast kan du känna igen det på att det har en stor näsa, stora öron och en svans. Ett annat tecken kan vara att trollet gärna rimmar när det pratar. 

Kan vara tjuvaktiga

Trollen lever liknande liv som människor. De bildar familjer, lever tillsammans, gifter sig och lagar mat och tvättar. De bor däremot inte i några hus eller lägenheter. Trollen bor inne i skogen, i ett berg eller under marken.

Det sägs att de är tjuvaktiga. Om något försvinner eller om maten tar slut, brukar man skylla på trollen. Ibland rövar trollen bort ett nyfött människobarn och byter ut det mot ett av sina egna. Trollungen kallas för bortbyting och den brukar vara väldigt glad i mat. 

Rövar även bort vuxna

Det händer också att trollen rövar bort vuxna människor. Man kallar det att människan blir bergtagen. Den bergtagna lockas in i berget där trollen bor och tvingas att jobba åt dem. Man blir visserligen väl behandlad, men den som har varit bergtagen blir aldrig sig lik igen.

Det finns flera sätt att skydda sig mot troll. Ett av dem är att läsa en bön. Trollen tycker nämligen inte om något som har med den kristna tron att göra.

Text: Annsofie Andersson, november 2021.

Källor: Nationalencyklopedin, Institutet för språk och folkminnen, Nordiska museet.

Visste du?

  • Troll är inte alltid elaka. Men om du är dum mot trollen är de elaka tillbaka och om du är snäll är trollen också vänliga.

  • Saker som är gjorda av stål och som är vassa kan skydda mot troll. En sax till exempel.

  • Trollen har egna namn för vissa saker som de är rädda för. Till exempel kallar de åskan för goffan och en sax heter tvestjärt.