Hoppa till innehållet
En fiol står lutad mot mossiga stenar vid en bäck.

Fakta om näcken

Näcken är en lurig figur med många skepnader. Hans mål är att locka ner dig i vattnet och dränka dig.  

Näcken beskrivs ofta som en naken fiolspelande man som försöker locka ner folk i sitt vattenrike. Men egentligen är han en gammal gubbe med, grå kläder, långt skägg och en röd luva.

Mästare på att förvandla sig 

Det här är ett väsen som är specialist på att förvandla sig. Det kan till exempel hända att han dyker upp som en katt, hund, gris eller gädda. Han kan till och med förvandla sig till en timmerstock.  

Det gäller att vara vaksam vid vatten. Näcken kan dyka upp var som helst, både under en bro eller vid badstranden. Om man vill ta ett dopp kan man skydda sig genom att binda näcken. Det gör man exempelvis genom att spotta framför sig eller sticka en kniv i sanden på stranden.

Hans musik kan vara farlig 

Det är väl känt att näcken är bra på att spela fiol. Ibland spelar han även dragspel och flöjt. Då och då händer det att någon vill att näcken ska lära den att spela, men det kostar. Då vill näcken ha ett offer, det kan vara en död katt eller några droppar blod.  

Näckens musik kan vara väldigt farlig. Om man väl börjar dansa till den kan man inte sluta. Det sägs att dansen kan hålla på så länge att somliga dansar ihjäl sig.  

Text: Barnens bibliotek, december 2021.

Källor: Nationalencyklopedin, Institutet för språk och folkminnen, "Svensk folktro A-Ö" av Ebbe Schön .

Visste du?

  • Ordet näck kommer troligtvis från ett ord som betyder tvätta eller bada.

  • Näcken kallas för många olika namn. Kvarngubbe, gölamannen, åhästen och strömkatten är några namn som han också kallas.

  • Näcken kan göra människor sjuka? Värst är det när näcken biter någon - ett näckbett läker aldrig.