Hoppa till innehållet
En mörk gestalt står framför ett öppet fönster inne i ett mörkt rum.

Fakta om maran

Om du har haft en mardröm kan en mara ha varit på besök. Hon sätter sig på bröstet när du sover och gör att du får otäcka drömmar.

Maran är nästan alltid en kvinna, men den kan även vara en man. Ibland kan maran vara ett djur som en katt, hund eller en uggla.

Rör sig ljudlöst

Den som är mara har råkat ut för en förbannelse av något slag. På dagen lever maran som en vanlig människa, men på natten är den tvungen att ge sig ut och plåga någon. Det kan vara en annan människa eller ett djur, ofta en häst eller en ko.

Maran rör sig ljudlöst om natten. Hon kan ta sig in i sovrum genom skorstenen, fönstret och till och med genom nyckelhålet. Den som blir utsatt för maran får svårt att andas och kan vakna alldeles kallsvettig och rädd. Man kallar det att maran ”rider” någon.

Spår av maran i hästens hår

Om en häst har blivit riden av maran, kan man se det på hästens hår. Den kan ha stora tovor i manen och svansen och de kallas marflätor eller martovor.

Trots att maran är en läskig figur finns det många sätt att skydda sig mot henne. En psalmbok eller en sax ger ett bra skydd. Du ska också akta dig för att gå och lägga dig proppmätt - det kan nämligen locka till sig maran.

Text: Barnens bibliotek, december 2021.

Källor: Nationalencyklopedin, Institutet för språk och folkminnen.

Visste du?

  • Maran är dålig på matte. Om du ger henne en räkneuppgift, kanske att räkna en massa sandkorn, väljer hon ofta att gå till ett annat ställe.

  • Ordet mardröm kommer från maran.

  • Andra ord där maran dyker upp är satmara eller ordet marigt, som betyder att något är klurigt och besvärligt.

  • Maran kallas för många olika namn. Hon kan exempelvis kallas för pöslingen, pjuken, skratten eller flåket.