Hoppa till innehållet
En fantasifullt grön stor orm som tittar in i kameran.

Fakta om lindormen

Den här enorma ormen är både skräckinjagande och mäktig. Men innerst inne kan den vara en förtrollad prinsessa.

Lindormen är nära släkt med draken. Den är ormarnas kung, gigantiskt stor och kan spruta frätande eter mot sina fiender. Den har dessutom sylvassa tänder.

Finns med i berättelser och sagor

Det finns många berättelser om lindormen. Flera av dem handlar om att den egentligen är en förtrollade prins eller prinsessa. "Sagan om prins Lindorm" handlar om flicka som gifter sig med lindormen. På bröllopsnatten tvingar hon den att ömsa skinn sju gånger. Sedan badar hon den och somnar slutligen med den i sin famn. När de båda vaknar nästa morgon har ormen blivit en människa.

Rullar genom skogen

Lindormen kan inte flyga men den har ett fiffigt sätt att förflytta sig på. Om du skulle se ett stort hjul susa förbi i skogen, kan det vara lindormen. Ibland biter den tag i sin egen svans och rullar fram som ett jättehjul!

Det sägs att lindormen vaktar på skatter, precis som sin släkting draken. Om du vill besegra en lindorm och komma åt skatten finns det bara ett sätt - du måste lura den in i elden.

Text: Barnens bibliotek, december 2021.

Källor: Nationalencyklopedin, Folktrons ABC av Ebbe Schön.

Visste du?

  • Lindormen kan också kallas för både manorm och vitorm. Att den kallas för manorm beror på att den har en liten hårig man i nacken.

  • Den som äter av lindormens kött kan få magiska krafter.

  • Det sägs att vissa lindormar bor under kyrkor. Där lever de av liken som finns i kyrkans gravkapell.