Hoppa till innehållet

Marcus-Gunnar: "Jag slukade allt av Roald Dahl"

Konstnären och illustratören Marcus-Gunnar Pettersson har bland annat gjort bilderna till Ylva Hällens bok “Ylvania, Sagan om ljusbäraren” och Ulf Starks bok “Åskan”. Marcus-Gunnar har även illustrerat Marin Saltos böcker där romska barn står i fokus. Han har själv romskt påbrå då hans familj är resanderomer.

Hur kom det sig att du började illustrera barnböcker?  

- Det var nog bilderböcker och Kalle Anka-tidningen som fick mig att vilja börja rita själv när jag var liten. När jag sedan gick på Konstfack och gjorde bilder kändes det som att dom hade en berättelse. Jag blev nyfiken på hur man kan berätta med flera bilder – som en historia. Precis när jag hade den tanken, fick jag frågan om att illustrera fyra böcker! Tre böcker med romska barn som huvudpersoner och en annan som heter “Bosses Rymdäventyr” av Petrus Dahlin. Så klart sa jag ja!  

Marcus Gunnar Pettersson står utomhus i stadsmiljö. Han har mustasch, en stickad mönstrad tröja och en keps med broderade blommor.
Kalle Anka-tidningar inspirerade Marcus Gunnar att vilja börja rita. Foto: Stefan Tell.

Fanns det många barn- och ungdomsböcker om romer när du var barn? 

- Den enda jag kände till när jag var barn var böckerna om Katitzi.

Vad betyder din romska bakgrund för dig? 

- Förståelse för hur olika minoriteter och grupper och andra har det. När man pratar om "dom andra", har jag varit både "dom" och "dom andra". Jag minns i min uppväxt att jag kände mig klämd mellan min släkt och de som inte var det. Men jag passade nog inte in någonstans (så som de flesta av oss känner ibland). Även om familj, kultur och historia är viktigt, finns det många gånger då man behöver göra på sitt eget sätt för att kunna få vara sig själv.  

Vilket är ditt bästa boktips? 

- Jag skulle tipsa om att prata med någon på biblioteket som kan ge lite förslag efter vad just du gillar. För egen del har jag inte kommit så mycket längre än när jag var 12 år och slukade allt av Roald Dahl. Jag kan även tipsa om bilderboken “Furan” av Lisen Adbåge.  

Text: Annsofie Andersson, januari 2024.