Hoppa till innehållet

Information om Sommarboken till bibliotek

Den här sidan vänder sig till bibliotekarier som ska delta i Sommarboken. Här samlar vi den senaste informationen samt viktiga länkar för att du enkelt ska hitta allt material du behöver inför sommaren.

I år har barnen från bokklubben Bokfika på Tibro bibliotek hjälpt till att ta fram temat "Vänner och hemligheter". Temat blir brett och angeläget som ligger nära ungas vardag.

Färgglada figurer håller ihop i en ring. De står utanför en skola. Logotyp med text: Sommarboken.
Årets bild för temat "Vänner och hemligheter". Illustration: Ellinor Richey

Vänskap är betydelsefulla delar i våra liv, i synnerhet när man är ung och försöker hitta sin väg. Det kan vara härligt med kompisar och ibland svårt.

Vänner och hemligheter ligger nära varann. Man kan dela en hemlighet med en vän men det är också ett stort ansvar att hålla en hemlis. Många böcker finns kopplat till det här vänskapliga men också dramatiska och komplicerade temat.

Det blir ett kärt återseende av figurerna som vi lärde känna förra gången då temat var "Bland hjältar och väsen" men nu får vi följa dem på helt nya äventyr. Illustrationerna är skapade av illustratören Ellinor Richey från Göteborg.

Få tips och idéer av andra bibliotekarier

Gå gärna med i gruppen Sommarboken på Facebook där bibliotekarier har möjlighet att ge och få tips från andra som planerar sina aktiviteter i sommar.

Språk är 2024 års fokusområde

Ett område som ligger nära vänskap och hemligheter är språk. Sommaren 2024 lyfter vi och tar fram aktiviteter som kopplar an till språk och kommunikation på olika sätt.

Vi lyfter bland annat minoritetsspråk, flerspråkighet men även andra sätt att kommunicera - till exempel det hemliga språket rövarspråket. Genom detta vill vi öka barns nyfikenhet och lust att ”språka” och kommunicera.

Utifrån fokusområdet kommer vi i år på Sommarboken att samarbeta med verksamheterna Polarbibblo, Världens bibliotek och Världens läsare.

Polarbibblo

Polarbibblos logotyp.

Polarbibblo är en sajt för barn som drivs av Regionbibliotek Norrbotten. För sommaren har de skapat roligt innehåll som memory och quiz på samiska, meänkieli, finska och svenska.

Läs mer på Polarbibblos webbplats om deras material.

Världens bibliotek

Världens bibliotek logotyp.

Världens bibliotek är ett digitalt bibliotek. På deras webbplats kan du lyssna på ljudböcker och e-böcker på flera av Sveriges migrantspråk. I samarbete med Sommarboken har de skapat två pyssel att skriva ut.

Läs mer på Världens biblioteks webbplats om deras material.

Mer information