Hoppa till innehållet

Information om Sommarboken till bibliotek

Den här sidan vänder sig till bibliotekarier som ska delta i Sommarboken. Här samlar vi den senaste informationen samt viktiga länkar för att du enkelt ska hitta allt material du behöver inför sommaren.

I år har barnen från bokklubben Bokfika på Tibro bibliotek hjälpt till att ta fram temat "Vänner och hemligheter". Temat är brett och angeläget som ligger nära ungas vardag.

Det blir ett kärt återseende av figurerna vi lärde i fjol på temat "Bland hjältar och väsen" och nu får vi följa dem på helt nya äventyr. Illustrationerna är skapade av illustratören Ellinor Richey från Göteborg.

Färgglada figurer håller ihop i en ring. De står utanför en skola. Logotyp med text: Sommarboken.
Årets bild för temat "Vänner och hemligheter". Illustration: Ellinor Richey

Mer information

Språk är 2024 års fokusområde

Ett område som ligger nära vänskap och hemligheter är språk. Sommaren 2024 lyfter vi och tar fram aktiviteter som kopplar an till språk och kommunikation på olika sätt.

Vi lyfter bland annat minoritetsspråk, flerspråkighet men även andra sätt att kommunicera - till exempel det hemliga språket rövarspråket. Genom detta vill vi öka barns nyfikenhet och lust att ”språka” och kommunicera.

Utifrån fokusområdet kommer vi i år på Sommarboken att samarbeta med verksamheterna Polarbibblo, Världens bibliotek och Världens läsare.

Polarbibblo

Polarbibblos logotyp.

Polarbibblo är en sajt för barn som drivs av Regionbibliotek Norrbotten. För sommaren har de skapat roligt innehåll som memory och quiz på samiska, meänkieli, finska och svenska.

Läs mer på Polarbibblos webbplats om deras material.

Världens bibliotek

Världens bibliotek logotyp.

Världens bibliotek är ett digitalt bibliotek. På deras webbplats kan du lyssna på ljudböcker och e-böcker på flera av Sveriges migrantspråk. I samarbete med Sommarboken har de skapat två pyssel att skriva ut.

Läs mer på Världens biblioteks webbplats om deras material.

Världens läsare

Världens läsare logotyp.

Världens läsare ingår i Översättarcentrums verksamhet och uppmuntrar flerspråkiga barn att utveckla sina språkfärdigheter och vara stolta över sitt modersmål. Genom att låta professionella översättare besöka och träffa barn och unga på bibliotek vill man på ett inspirerande sätt lyfta vikten och intresset för språk och att barnens kunskaper kring språk behövs i samhället.

Världens läsare har bidragit med fyra biblioteksbesök som lottats ut till bibliotek som deltar i årets Sommarboken. I sommar kommer de att besöka biblioteken i Södra Ryd-Skövde, Askim, Mark och Sjöbo.

Få tips och idéer av andra bibliotekarier

Gå gärna med i gruppen Sommarboken på Facebook där bibliotekarier har möjlighet att ge och få tips från andra som planerar sina aktiviteter i sommar.

Årets tema Vänner och hemligheter

Två färgglada figurer sitter och fikar. Den ena tröstar den andra.
Illustration: Ellinor Richey

I år har barnen från bokklubben Bokfika på Tibro bibliotek hjälpt till att ta fram temat "Vänner och hemligheter". Temat blir brett och angeläget som ligger nära ungas vardag.

Vänskap är betydelsefulla delar i våra liv, i synnerhet när man är ung och försöker hitta sin väg. Det kan vara härligt med kompisar och ibland svårt.

Vänner och hemligheter ligger nära varann. Man kan dela en hemlighet med en vän men det är också ett stort ansvar att hålla en hemlis. Många böcker finns kopplat till det här vänskapliga men också dramatiska och komplicerade temat.

Nationella minoriteter

Lär dig mer om Sveriges fem nationella minoritetsspråk och läs faktatexter, intervjuer, quiz och boktips!