Hoppa till innehållet

Jeff: ”Jag känner igen mig i Greg”

Jeff Kinney ville egentligen bli serietecknare, men blev en av världens mest framgångsrika författare. Hans bokserie “Dagbok för alla mina fans” är älskad av barn över hela världen.

När Jeff var i Göteborg i höstas fick Barnens bibliotek en pratstund med honom och ställde tio snabba frågor. 

Hur kom du på karaktären Greg?

- Jag känner igen mig i honom. Han är en version av mig själv hur jag var som barn. Jag var lite rörig, varken snäll eller elak, jag var lite både och. Greg har samma attityd och samma brister.  

Jeff Kinney ler in kameran. Han håller upp boken "Dagbok för alla mina fans - Fullt ös".
Förutom att skriva böcker så har Jeff också en egen bokhandel hemma i USA. Foto: Annsofie Andersson.

Hur kommer det sig att Greg bara har tre hårstrån?

- Jag ville se till att han stack ut från mängden. Alla karaktärer i mina böcker är olika varandra, men han är den som sticker ut mest med sina tre hårstrån. Det så man förstår att berättelsen handlar om just honom.

Vad kommer du ihåg från din skoltid när du var i Gregs ålder?

- Åldern runt 12-13 år tyckte jag var ganska tuffa. Skolan kändes lite som en djungel, nästan lite skrämmande om jag ska vara ärlig. Barn i den åldern är så olika - en del såg väldigt unga ut medan andra såg väldigt mycket äldre ut. Själv var jag var någonstans i mitten. Jag är glad att den tiden är över!

Det finns många olika karaktärer i “Dagbok för alla mina fans”, har du någon favorit? 

- Ja, Rowley. Han är ett barn som gillar att vara barn. På ett sätt är han lite barnslig, men han gillar att vara barn medan Greg bara vill växa upp och bli äldre.

Böcker från bokserien Dagbok för alla mina fans står uppställda på ett bibliotek.
Bokserien har översatts på många språk, något som Jeff fick se när han var på besök på Kulturhuset i Bergsjön, Göteborg. Foto: Annsofie Andersson

Hur lång tid tar det för dig att skriva och rita en bok? 

- Den första boken tog mellan åtta och nio år att göra. Nu tar det ungefär fem månader att skriva och rita en bok.

Läser du några serier och böcker? 

- Ja, jag har en bokhandel hemma i USA och ibland får vi författarbesök dit. Då läser jag deras böcker. Om jag ska välja några favoritböcker är det bland annat Dav Pilkeys böcker om “Hundmannen” och “Kapten Kalsong”. 

Du har jobbat som spelutvecklare innan, spelar du fortfarande spel? 

- Nej, jag spelar inte längre. Jag gillade verkligen att spela tv-spel, men jag upptäckte att jag så lätt tappade koll på tiden när jag spelade. Jag skulle kunna sitta och spela till klockan två på natten. Då skulle jag vara trött hela dagen därpå, så jag fick sluta spela. 

Vad gör du på din fritid? 

- Båda mina barn spelar basket så jag går på alla deras matcher. Jag gillar också att gå och titta på proffsbasket, men det är allt jag hinner med. Jag jobbar nästan hela tiden. 

Har du varit i Sverige förut?  

- Ja, det här är den tredje gången jag är i Sverige och jag älskar det. När jag skriver tvivlar jag mycket på om det jag skriver verkligen är bra och roligt. Sedan skickar jag i väg det och helt plötsligt finns berättelsen över hela världen. För mig är det jättespännande att komma hit och upptäcka att mina böcker når barn och unga även här, det är något som jag aldrig slutar att uppskatta. 

Sista frågan, vad tror du att Greg kommer att jobba med när han blir vuxen?

- Jag vet inte. Men jag tror att han kommer vara någonstans i mitten, inte framgångsrik men inte heller helt misslyckad. Han kommer nog alltid vara lite olycklig. Hans vän Rowley däremot kommer att vara väldigt framgångsrik och lycklig!

Text: Annsofie Andersson, oktober 2023. 

Mer om Jeff och "Dagbok för alla mina fans"