Hoppa till innehållet

Jeff Kinney

Närbild på en leende Jeff som har en mörkblå skjorta.
Foto: Annsofie Andersson
  • Författare
Född:
1971 i Fort Washington i USA.
Genre:
Roligt, skolan, vänner och familj.
Mest känd för:
Bokserien "Dagbok för alla mina fans".

Jeff Kinney drömde om att bli serietecknare. Men när ingen nappade på hans serie-idéer satte han ihop en bok med både text och serieteckningar. Det blev minst sagt en succé.

Jeff Kinney växte upp i Fort Washington i USA. I början på 1990-talet gick han på universitetet och där ritade han en serie som trycktes i skoltidningen. Det var en humoristisk serie som hette "Igdoof" och redan då bestämde sig Jeff för att satsa på att bli serietecknare.

Första berättelsen publicerades på nätet

Jeffs dröm om att bli serietecknare blev inte som han hade tänkt. Det var ingen som ville ge ut serierna som han ritade. Då började han istället fundera på en bokidé. I sex år jobbade han med sin bok, en berättelse med både text och serieteckningar som handlade om mellanstadiekillen Greg Heffley.

Den första berättelsen om Greg publicerades på en sida på nätet år 2004. "Dagbok för alla mina fans" blev en succé och 2007 kom den första tryckta boken ut. Sedan dess har det kommit en bok i serien per år. Böckerna om Greg är idag en av världens mest lästa barnböcker och de är översatta till 69 olika språk.

Lätt att känna igen sig

Varför tycker då så många om "Dagbok för alla mina fans"?  Jeff tror själv att var man än bor i världen så är det lätt att känna igen sig i Gregs vardag. Vi alla hamnar i samma situationer som Greg och tycker att samma saker är pinsamma, kul och jobbiga. Böckerna är också lättlästa, berättelserna är inte krångliga och framför allt är de roliga!

Förutom att skriva böcker så arbetar Jeff som spelutvecklare och driver en webbsajt för barn. Han bor med sin fru och sina två barn i Massachusetts i USA, där de äger en bokhandel.

Text: Barnens bibliotek, maj 2021.

Källor: Bokförlaget Bonnier Carlsen, officiella hemsidan för Dagbok för alla mina fans: www.wimpykid.com.

Visste du?

  • Huvudpersonen Greg i Jeffs böcker bygger mycket på honom själv.

  • En av Jeffs favoritförfattare är J.R.R. Tolkien? Tolkien skrev bland annat Sagan om ringen.

  • Jeff är scout.

  • Jeff spelar volleyboll på fritiden.

  • 2023 var Jeff i Sverige på besök. Då intervjuade vi honom. Missa inte att läsa intervjun!