Hoppa till innehållet

Jenny: "Jag slås ofta av hur modiga människor är"

När Jenny Jägerfeld inte skriver böcker arbetar hon som psykolog. I hennes böcker skriver hon om allvarliga saker men på ett roligt sätt.

Jennys senaste bok “Mitt storslagna liv” handlar om hur det är att känna sig ensam. Vi får lära känna 12-årige Sigge innan han ska börja i sexan på en helt ny skola i en helt ny stad. Hans mål under sommarlovet är att bli populär så att han får en massa kompisar i den nya klassen.

Jenny Jägerfeld sitter på en soffrygg och ler. Hon håller i sin bok "Mitt storslagna liv".
Jenny Jägerfeld är både författare och psykolog. Foto: Magnus Liam Karlsson

I ett kapitel berättar Sigge om hur det var på hans förra skola där han var väldigt ensam och till och med blev retad av några andra i klassen, bland annat Budde. Sigge beskriver hur Budde kallade honom för bög bara för att han åkte konståkning.

Om Sigge hade berättat för dig vad han hade varit med om, vad skulle du ha svarat honom då?

- Jag skulle börja med att fråga hur han tänkte och kände för det som Budde hade sagt. Jag skulle också bekräfta honom i att det är oerhört dumt av Budde att säga så. Sedan skulle jag även prata om varför det är knäppt att använda ”bög” som ett skällsord. Tillsammans med Sigge skulle jag ha funderat ut en plan på vad han ska göra om det skulle hända igen.

Jag slås ofta av hur modiga människor är och hur mycket alla kämpar med sina egna grejer.
Jenny Jägerfeld

Varför ville du bli psykolog?

- Jag har alltid varit intresserad av varför människor gör som de gör, känner som de känner och tänker som de tänker. Det är egentligen det jag är intresserad av som författare också.

Många som går till psykolog är kanske ledsna eller mår dåligt. Är det inte sorgligt och jobbigt att lyssna på alla deppiga berättelser?

- Jo, det kan det vara. Jag slås ofta av hur modiga människor är och hur mycket alla kämpar med sina egna grejer. Saker som vi som står utanför kanske inte har en aning om. Därför tycker jag att det är oerhört viktigt att vara snäll!

Vad är den vanligaste frågan du får av barn?

- Det kommer in många frågor om kompisar. Det är många som känner sig ensamma.

…och vad brukar du svara till dem?

- Åh, det är olika. Men ibland handlar det om att man kanske behöver se sig omkring för att kolla av vilka människor man ändå har omkring sig. Det kanske finns någon av dem man kan inleda kontakt med.

Text: Lisa Ahlqvist, augusti 2020. Uppdaterad april 2023.

Fakta om Jenny Jägerfeld

Jenny tittar in i kameran. Hon har ljust, kort hår, grå tröja och svart skinnjacka.
Foto: Hugo Thambert

Familj: Mina två fantastiska barn Milla, 15 år och Sam, 11 år. Inga husdjur tyvärr men vi har en superstor svart porslinspanter!

Vad gjorde du på rasterna när du gick i skolan: Jag var ganska ensam i lågstadiet, men det blev bättre i mellanstadiet. Vi hoppade hopprep, lekte häst i skogen och "Under hökens vingar kom".

Vad ville du bli när du var barn: Författare! Jag lärde mig läsa tidigt och läste exakt hela tiden och skrev även tidigt egna små böcker.

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha: Flyga!

Mer om Jenny och boktips