Hoppa till innehållet

Jenny Jägerfeld

Jenny tittar in i kameran. Hon har ljust, kort hår, grå tröja och svart skinnjacka.
Foto: Hugo Thambert
  • Författare
Född:
1974 i Skärblacka, Östergötland.
Genre:
Vänner, familj, skola.
Mest känd för:
"Comedy Queen" och bokserien "Mitt storslagna liv".

Jennys böcker är både allvarliga och roliga på samma gång. De kan handla om att känna sig utanför eller att inte må bra, men berättelserna innehåller också humor och hoppfullhet.

När Jenny växte upp lärde hon sig att läsa tidigt och böcker var ett stort intresse. Hon var sex år när hon förstod att författare var ett riktigt yrke - då ville hon gärna bli det.

Vann Augustpriset

Den första boken som Jenny fick utgiven var en bok för vuxna. Den kom ut 2006 och hette "Hål i huvudet". År 2010 kom hennes första bok för unga, "Här ligger jag och blöder". Den fick stor uppmärksamhet och vann Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok. Sedan dess har Jenny släppt flera böcker för både barn, ungdomar och vuxna.

Hon tar ofta upp svåra ämnen i sina böcker. I "Mitt storslagna liv" träffar vi Sigge som flyttar till en liten ort och som får kämpa för att få vänner och att passa in. Boken "Comedy Queen" handlar om tolvåriga Sasha som vill få folk att skratta, fastän hon själv innerst inne är väldigt ledsen. Trots alla allvarliga ämnen som Jenny skriver om finns också mycket humor i hennes böcker. "Comedy Queen" finns även som film.

Frågorna blev en bok

När hon inte skriver böcker arbetar Jenny som psykolog. Hon är intresserad av hur människor känner, tänker och gör. I sitt jobb som psykolog har hon bland annat svarat på barns frågor i en frågespalt i Svenska Dagbladet. Några av frågorna och svaren blev en bok som heter "Fråga Jenny: om kroppen, själen och allt runtomkring".

Förutom att vinna Augustpriset har Jenny även vunnit många andra priser. Hon har bland annat fått Barnradions bokpris för både "Mitt storslagna liv" och "Comedy Queen". År 2017 fick hon även Astrid Lindgren-priset. 

Jenny är bosatt i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, februari 2022.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2020, bokförlaget Lilla Piratförlaget, Jennys egen hemsida: www.jennyjagerfeld.se.

Visste du?

  • Den vanligaste frågan Jenny får från barn när hon jobbar som psykolog handlar om kompisar. Det är många som känner sig ensamma och har frågor kring det.

  • Hennes ungdomsbok "Jag är ju så jävla easy going" har blivit film.

  • Jenny har provat på en massa olika jobb. Hon har både jobbat som servitris, inom hemtjänsten och på en biograf.

  • Jenny har rest från Danmark till Indien i en risig röd buss. Resan tog femtio dagar!

Jenny Jägerfeld sitter på en soffrygg och ler. Hon håller i sin bok "Mitt storslagna liv".

Jenny: "Jag slås ofta av hur modiga människor är"

När Jenny Jägerfeld inte skriver böcker arbetar hon som psykolog. I hennes böcker skriver hon om allvarliga saker men på ett roligt sätt.