Hoppa till innehållet

Kom igång med att bygga eget spel

Gillar du att gamea och drömmer om att skapa egna spel? Att skapa spel är ett lagarbete där många olika yrken jobbar tillsammans. Det handlar om allt från design och ljud till regler och programmering.

- Alla kan lära sig att göra spel, säger spelpedagogen Kjell Håftén.

Kjell är spelpedagog och jobbar med att lära barn att skapa, designa och programmera spel. Han tycker att spel är en konstform.

- Man mår bra av att uttrycka sig, men alla känner sig inte bekväma i konstformer som bild eller musik. Men man kanske känner sig hemma i spel och då är det bra och roligt att få skapa egna spel.

Ta det steg för steg och börja enkelt

Kjell jobbar framför allt med att skapa digitala spel. Om du ska göra ett digitalt spel och vill göra allt själv är det en hel del att göra. Du ska programmera och skapa musik, ljud och bilder. Du ska även ta fram regler och mekaniker som ska finnas i spelet och kanske behöver du även skriva ett manus.

Kjell skapar digitala spel. Foto: Annsofie Andersson
Kjell skapar digitala spel. Foto: Annsofie Andersson

- En del spel, som Tetris, kräver inte så mycket berättelse, medan det är väldigt viktigt i andra spel, säger Kjell.

I storsäljaren Fortnite kan stora grupper med människor med olika roller jobba i flera år med att skapa spelet. Men Kjell tycker att alla kan skapa spel på sin nivå.

- Jag hävdar att om man bara får en plupp att röra på sig är det också ett spel. Man får ta det steg för steg och börja enkelt. Det finns även verktyg såsom spelmotorer som du kan använda som gör det enklare att göra spel. Ta genvägar om du kan!

Spelmotorer är en bra hjälp

Om man vill bli spelutvecklare och jobba med programmering har man hjälp av att vara bra på matte och logik. Men det finns hjälp att ta till om matte inte är ens bästa ämne säger Kjell. Med spelmotorer kan du komma en bra bit på vägen.

- En fiffig spelmotor är Construct. Om du lägger in bilder så kan du ge den ett färdigt kodpaket, då vet spelet redan om att piltangenterna är kopplade till karaktären. På det sättet kan du snabbt komma i gång och göra ett spel, säger Kjell.

Text: Annsofie Andersson, november 2023.

Fem tips för dig som vill skapa egna spel

1. Gå en kurs

Håll utkik på ditt bibliotek, på kulturskolan eller andra platser där du kan få gå en kurs i att skapa och designa spel. Det är enklare och roligare att lära sig med andra.

2. Leta efter information på internet

Det finns också mycket information på nätet om hur man skapar spel. Leta efter tutorials hur du ska komma i gång med ditt spelskapande.

3. Hitta ett verktyg som passar dig

Det finns flera olika spelmotorer du kan testa, en del går att ladda ner, andra kan du använda i webbläsaren. För plattformsspel finns exempelvis spelmotorn Construct. För textbaserade spel kan du prova textäventyr.se. Scratch är en bra spelmotor för nybörjare.

4. Härma!

Titta på de spel du tycker om och försök göra något liknande. Fundera på vad det är med spelet du gillar: är det själva spelreglerna, berättelsen eller kanske miljön? 

5. Gör en speldesign-övning

Ta ett brädspel och ändra på reglerna. Vad händer om du exempelvis lägger till en ny spelpjäs i schackspelet som har ett nytt rörelsemönster Eller vad händer om du tar bort alla bönderna eller lägger till en tärning?

Ordlista

Lär dig några gaming-ord och vad de betyder.

Programmering: när du programmerar skapar du instruktioner för datorn för att den ska kunna bygga ditt spel eller program.

Kod: ett datorspråk där man säger till datorn vad den ska göra - instruktionerna för datorn för att förklara för den hur ens spel ska fungera.

Spel-design: att översätta en idé till spelregler och mekaniker.

Level-design: design av en specifik del av spelet, exempelvis en bana, en nivå eller en plats.

Grafik: grafik är allt du ser i spelet – figurer, miljöer, världar.

Game-play: beskriver vad man gör i spelet.

Boss: den farligaste fienden i spelet - det kan finnas flera bossar.

Sprite: en bild som du kan styra, som kan röra sig på skärmen på olika sätt.

GG eller GGWP: GG betyder good game och GGWP betyder good game well played.

Gamejam: när ett antal personer samlas och gör spel tillsammans.