Hoppa till innehållet
Flicka sitter framför ett spel som visas på en dataskärm.

Så skriver du en spelberättelse

Ett bra spel har ofta en bra berättelse i grunden. Den som skriver spelets berättelse måste kunna få spelaren engagerad och intresserad av den världen.  

- Att jobba med game writing handlar om mycket mer än att bara skriva, säger Louise Persson, som utbildar game writers.  

Louise är lärare på Högskolan i Skövde där det finns en utbildning i game writing. Att skriva spelberättelser handlar om mycket mer än att sitta på sitt rum och skriva och sedan lämna ifrån sig en text.  

- Att skapa spel är ett lagarbete. När man jobbar som game writer måste man jobba tätt ihop med alla delar såsom grafik, design, ljud, musik och programmering. Arbetet handlar mycket om att kompromissa. Ibland måste man släppa idéer som man själv tycker om, säger Louise.

Viktigt med milstolpar i spelet 

En bra spelberättelse innehåller samma saker som vilken annan bra historia som helst. Det är som är speciellt när man skriver en spelberättelse är att det är den som spelar som bestämmer hur berättelsen blir.  

Louise tittar in i kameran. Hon har långt svart hår, glasögon och piercing i näsan.
Louise utbildar game writers. Foto: Privat

- Spelaren bestämmer hur man ska lösa problem, vem man ska prata med och så vidare. Därför att det viktigt att spelaren känner sig engagerad i berättelsen och sugs in i den världen, säger Louise.

När du ska skriva en spelberättelse är det bra att tänka hur slutet ska vara. Ha gärna minst två slut, där det ena är ett bra slut och det andra ett mindre bra slut. Det är också viktigt att det finns milstolpar i spelet. Det är kan vara punkter där man vet att något kommer att hända, eller att man alltid kommer till den punkten oavsett vilka vägar man tar.

- Det är också viktigt att man är tydlig med vem som är huvudkaraktären och vem som är fienden - är det kanske en person eller en hemsk förbannelse? Har man huvudkaraktären, konflikten och en idé om slutet har man kommit ganska långt, tycker Louise.

Det saknas spelberättelser om vardag 

En av de viktigaste egenskaperna man måste ha om man vill jobba med spelutveckling är att kunna samarbeta säger Louise. Och trots att det hela tiden kommer ut nya spel tycker hon att det saknas många spelberättelser. 

- Det är mycket action och äventyr, det finns få berättelser som inte handlar om hjältedåd. Det saknas även enkla och vardagliga berättelser. Eller ett spel som simulerar hur det är att leka i skogen – det är ett spel som jag saknar!

Text: Annsofie Andersson, december 2023. 

Louises tre tips till blivande game writers

1. Träna på ditt berättande. Man måste vara en duktig berättare om man ska vara game writer. Slipa på din egenskap som berättare, du kan till exempel öva på att berätta berättelser muntligt.

2. Människor kommer att ha åsikter om det du har skapat. Det betyder inte att du är dålig, mer att det du har skapat inte funkar fullt ut. Tänk att när någon kritiserar så är det din berättelse de kritiserar, inte dig.

3. Lär dig att hålla tillbaka. Det är lätt att man skriver tio sidor i stället för två. Någonting händer när man ser text på en skärm, man vill inte läsa lika mycket som i en bok.