Hoppa till innehållet

Lär dig rövarspråket

Är du nyfiken på rövarspråket? För många år sedan skrev Astrid Lindgren om rövarspråket i sina böcker om Mästerdetektiven Blomkvist. Sedan dess är det många barn som har lärt sig det populära hittepå-språket.

Ror-ä-dod-dod-a pop-ror-o-fof-e-sos-sos-o-ror-non-sos pop-a-pop-pop-e-ror*, ropar Eva-Lotta i boken Kalle Blomkvist och Rasmus. Det är inte första gången hon och kompisarna Kalle och Anders i Vita Rosen tar sig ur en knepig situation med hjälp av rövarspråket.

En gul lapp med den handskrivna texten "HOH E JOJ!" ligger på ett bord bland pennor och tärningar.
Börja med några enkla ord om du vill lära dig rövarspråket. Foto: Lisa Ahlqvist

När vännerna försöker lösa mystiska fall och ruskiga typer försöker stoppa dem är det bra att kunna prata ett språk som ingen annan förstår. Det påhittade språket har Eva-Lotta lärt sig av sin pappa, bagarmästare Lisander. 

Astrid fick idén av sin man

Idén till rövarspråket fick författaren Astrid Lindgren av sin man Sture som berättade att han och hans kompisar talade rövarspråket som barn. Första gången Astrid skriver om rövarspråket är i boken Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt.

Text: Barnens bibliotek, augusti 2021.

Fotnot: * Ror-ä-dod-dod-a pop-ror-o-fof-e-sos-sos-o-ror-non-sos pop-a-pop-pop-e-ror betyder "Rädda professorns papper". 

Så talar du rövarspråket

  • Efter varje konsonant lägger du till bokstaven ”o” och därefter samma konsonant en gång till. Ett vanligt ”b” blir alltså ”bob” på rövarspråket. Och ett ”v” blir ”vov”.

  • De här bokstäverna i alfabetet är konsonanter: b, c, d, f, g, h, j, k, l, m, n, p, q, r, s, t, v,w, x, och z.

  • Vokalerna i ordet säger du precis som vanligt. De här bokstäverna i alfabetet är vokaler: a, e, i, o, u, y, å, ä och ö.

  • Exempel: Sol = sos-o-lol

  • Exempel: Glass = gog-lol-a-sos-sos.

Ladda ner en skrivövning

Öva dig på rövarspråket! Du kan spara hem en skrivövning till din dator och skriva ut den om du vill.

Astrid och Mästerdetektiven Blomkvist

När Astrid var ung jobbade hon som sekreterare åt kriminalteknikern Harry Söderman (även kallad Revolver-Harry).

Det var från denna tid som Astrid fick sin inspiration när hon skrev om Mästerdetektiven Blomkvist. Böckerna handlar om Kalle, Anders och Eva-Lotta som kallar sig för Vita Rosen. De är i ständig kamp med tre andra vänner i Röda Rosen för att hitta en sten, kallad Stormumriken. 

Under sommarloven stöter kompisarna i Vita rosen också på en massa mystiska händelser i staden. Fall som måste utredas till varje pris!   

Källa: www.astridlindgren.com.