Hoppa till innehållet

Lin: "Det är coolt att vara hästtjej”

Böckerna om shetlandsponnyn Sigge och hans ryttare Elina är älskade av många. Nu kommer den nittonde boken i serien och författaren Lin Hallberg lovar att den innehåller både sorg och glädje.

Den nya boken om Sigge heter "Dansa med Sigge". Vad handlar den om?

- Elina och Sigge tränar inför en inför en tävling i Danmark. Tjejerna bli äldre och det handlar en del om att tänka mer på laget än sig själv och vad som är bra för hästarna.

Sigge har en verklig förebild, kan du berätta om den hästen?

- Vi skaffade en liten häst till min äldsta son, det var Sam. Sedan fick vi höra att Sam hade en lillebror. De som hade honom gillade inte honom, han var ett lite hopplöst fall. Då åkte vi och tittade och tyckte att ”honom tar vi väl med oss”. Han var rätt vild och nervös men en äldre tjej fick ta hand om honom och han blev bra, även om han alltid hade nerver.

Lin Hallberg skriver böckerna om Sigge som Margareta Nordqvist illustrerar. Här är de tillsammans med två shetlandsponnys. Foto: Stefan Tell
Lin Hallberg skriver böckerna om Sigge som Margareta Nordqvist illustrerar. Här är de tillsammans med två shetlandsponnys. Foto: Stefan Tell

Och Elina, var har du hittat inspiration till henne?

- Jag har haft en ridskola, det var ju verklighetens Brobygården. Ett bokförlag ville att jag skulle skriva en hästbok, men just då var jag lite trött på hästböcker. Så jag frågade om jag kunde skriva om shetlandsponnyer. Jag var säker på att de skulle säga nej, men bokförlaget sa ja. Så jag började skriva om en tjej som börjar på min ridskola.

Dina böcker är väldigt lästa och många lånar dem på biblioteken. Varför är böcker om hästar så populära tror du?

- Jag tror att det är för att man får läsa om ett ämne som verkligen intresserar en. Sedan tror jag att böckerna om Sigge funkar för både tjejer och killar, böckerna är lite mysiga och handlar om så mycket mer än hästar - relationerna mellan tjejerna, vardag, om små saker som de flesta brottas med.

Lin Hallberg står vid ett träd och ler in i kameran. Hon har kort grått hår och en stor rutig sjal.
Lin håller själv på med ridning och har haft en ridskola. Foto: Caroline Andersson

Vad betyder hästar och stallet för dig?

- Mycket! När jag växte upp hade det här med att vara hästtjej en dålig klang, att hålla på med hästar var inget att komma med. När jag var i Mongoliet bodde jag med en nomadfamilj och det blev en ögonöppnare. Vi kunde inte varandras språk, men vi hade ett gemensamt språk - vi förstod hästar. Då kände jag att det är ju coolt att vara hästtjej!

Kommer det fler böcker om Sigge och Elina?

- Det kommer en till, sedan är sagan slut. Jag är glad och tacksam över att så många har velat läsa så länge, men det gäller att sluta i tid. Men det känns lite läskigt att avsluta också.

Text: Annsofie Andersson, februari 2021.

Fakta om Lin Hallberg

Lin Hallberg sitter framför ett träd. Hon har grått kort hår, blå tröja och en stor sjal.
Foto: Caroline Andersson

Intressen: Hästar, att läsa och att fiska. Jag är en naturmänniska som gillar att vara ute i naturen. 

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha: Att jag hade superhjältevaccin som hjälper mot allt!

Vad gjorde du på rasterna när du gick i skolan: Hängde i klätterställning, pratade, spelade brännboll och hängde runt.

Vad ville du bli när du blev stor: Först ville jag bli ryttare på Spanska ridskolan i Wien. Men jag ville också bli författare eller journalist.