Hoppa till innehållet

Lin Hallberg

Lin Hallberg sitter framför ett träd. Hon har grått kort hår, blå tröja och en stor sjal.
Foto: Caroline Andersson
  • Författare
Född:
1956 i Saltsjöbaden, Södermanland.
Genre:
Vänner, hästar.
Mest känd för:
Bokserien om hästen Sigge och hans ryttare Elina.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Läs och skriv mycket, försök att hitta egna historier. Ofta testar man och skriver som det man har läst, men försök hitta något som berör dig själv. Använd dina egna känslor och erfarenheter.

Lin har skrivit många böcker om hästar och livet i stallet. Mest känd är hon för serien om shetlandsponnyn Sigge och ryttaren Elina.

Kärleken till hästar började tidigt för Lin. Hon växte upp i Saltsjöbaden utanför Stockholm och när hon var åtta år fick hon börja på ridskola. Förutom att rida tyckte hon om att läsa. Hemma hade hon nästan alltid tio biblioteksböcker, säger hon.

Svårt att hitta på något nytt

När hon blev vuxen arbetade hon som ridlärare och lärare, men tanken på att bli författare fanns alltid där. När en vän föreslog att hon skulle skriva en hästbok tyckte Lin att allt redan var skrivet, hur skulle hon kunna hitta på något nytt? Hon skrev till slut "Robots chans" och år 1996 blev den publicerad.

Lin har sedan dess skrivit över 70 böcker. Hon skriver både för barn och ungdomar och även lättlästa böcker.

Böckerna om Sigge

Lin är framför allt känd för sina många böcker om shetlandsponnyn Sigge. Margareta Nordqvist har illustrerat i böckerna. I böckerna får vi bland annat lära känna ryttaren Elina och Sigges busige bror Sam.

Skriver om kärleken till hästar

Många av Lins böcker handlar om hästar, men inte alla. År 2002 kom "Kompisboken" som handlar om Klara som saknar vänner. Kompisboken blev till en serie på fyra böcker där man får följa barnen i en skolklass på mellanstadiet. 

Lin stora hästintresse har gjort att hon har rest och studerat hästkulturer i Mongoliet, Sydamerika och på Island. Det ledde till att hon skrev tre böcker, bland annat "Adzerk - den vita hingsten" som utspelar sig i Mongoliet. Den belönades med Barnens Romanpris 2010.

Lins böcker handlar om kärleken till hästar, men också om vänskap, kärlek och konflikter. Det är vardagliga saker som många kan känna igen sig i. Hon säger själv att hon med sina böcker vill stärka barn och unga i att det är coolt att vara en hästmänniska.

Text: Barnens bibliotek, februari 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, bokförlaget Bonnier Carlsen.

Visste du?

  • Boken "Happy, en häst på miljonen" ligger Lin lite extra varmt om hjärtat. I den finns det mycket av hennes egen historia om hennes första häst.

  • Lin har varit ridlärare, haft en ridskola och fött upp shetlandsponnyer.

  • Lin fick ett brev av tjej som hade läst hennes bok "Kompisboken". Tjejen tackade för att hon hade förstått hur elak hon var när hon mobbade andra. ”Det kändes bra, det är en av mina favoritböcker”.

Lin Hallberg står vid ett träd och ler in i kameran. Hon har kort grått hår och en stor rutig sjal.

Lin: "Det är coolt att vara hästtjej”

Böckerna om shetlandsponnyn Sigge och hans ryttare Elina är älskade av många. När den nittonde boken i serien kom intervjuade vi Lin Hallberg, som lovade att boken innehåller både sorg och glädje.

Bokomslag till Lin Hallberg och Margareta Nordqvists bokserie "Sigge" och "Sam och Sigge".

Lär känna bokfigurerna Sigge och Elina

Visste du att vi även kan prata med hästar? Tur det, för vi undrade nämligen en hel del om shetlandsponnyn Sigge och hans ryttare Elina.