Hoppa till innehållet

Martin: "Om du kan läsa kan du bli precis vad du vill"

Martin Widmark har sålt flera miljoner böcker, de är översatta till nästan 40 olika språk och är de mest utlånade på biblioteken. Men egentligen har han aldrig drömt om att bli författare, han halkade in på det på ett bananskal.

I år är firar Martin Widmark 20 år som författare och han tycker att få skriva för barn är det finaste man kan få göra.

År 2000 släppte Martin Widmark sin första bok, "Att fånga en tiger". Det var en historia som handlade om att fånga vilda djur som Martin hade hittat på till sin son, när de gick till och från förskolan. När boken var klar frågade bokförlaget om Martin kunde skriva deckare för barn.

- Jag sa att jag kan försöka. Sedan gick jag hem och skrev "Diamantmysteriet" och "Hotellmysteriet" och efter lite övertalning tackade Helena Willis ja till att illustrera dem, berättar han.

Martin Widmark har en blå skjorta och står lutad mot en vägg.
Martin tycker att det är viktigt att alla barn har tillgång till böcker. Foto: Stefan Tell

Det har blivit många deckare om LasseMajas detektivbyrå sedan dess, men även andra böcker och karaktärer. Nelly Rapp, Halvdan Viking och Tyko Flores är några andra figurer som Martin Widmark har skapat under de senaste 20 åren. Och det finns en av dem som han själv känner igen sig lite extra i.

- Jag skrev en bok som heter "Kabinettets hemlighet", där finns en huvudperson som heter Io som betyder "jag" på italienska, den personen ligger nära mig. I böckerna om David och Larissa känner jag också igen mig. De böckerna innehåller många funderingar som jag själv har, säger Martin Widmark.

Film får igång läsning

Under många år har Martins böcker varit de mest utlånade på biblioteken och över hela världen finns det barn som läser det han skriver. Det är något som han känner sig stolt över. Men han tänker inte så mycket på hur många som faktiskt läser hans böcker.

- Det låter konstigt men det är ingenting som påverkar mig. För om jag skulle börja tänka på att massor barn ska läsa det jag skriver så skulle jag bli nervös. Då tror jag att lekfullheten försvinner, säger han.

Något som däremot påverkar hans skrivande är när någon av hans bokkaraktärer blir film. Nu i oktober är det premiär för den första filmen om monsteragenten Nelly Rapp. Martin Widmark berättar att efter att han har sett tjejen som spelar Nelly i filmen så är det svårt att tänka bort henne.

- Ja, det påverkar mig när jag ska skriva om Nelly. Men jag tycker att film är ett bra sätt att få igång läsningen, man kanske ser en film om Harry Potter eller Pippi Långstrump och blir sugen på att läsa böckerna. Det är bra!

Ramlade nästan omkull

Förutom att skriva böcker så jobbar Martin Widmark en hel del med frågor som handlar om barn och läsning. Han tycker det är viktigt att alla barn får tillgång till böcker och att alla lär sig att läsa, för det påverkar ens liv.

- Då kan alla välja vad de vill bli när de blir vuxna. Om du inte kan läsa så blir det mycket svårare att välja vad du vill bli. Men om du kan läsa med ögonen, med öronen eller med fingertopparna, då kan du bli precis vad du vill!

Just nu skriver Martin på en ny berättelse om familjen Jansson, det finns två böcker av dem sedan innan. Han har också precis skrivit klart en julnovell om Lasse och Maja men den får vi läsa först nästa jul berättar han.

Att han skulle bli författare på heltid och läst av så många var inget Martin räknade med när han släppte sin första bok för 20 år sedan.

- Nej, det fanns inte på kartan! Jag tyckte det var otroligt kul att få göra en bok, jag var så stolt att jag nästan ramlade omkull. Men jag kunde inte föreställa mig att det skulle bli så här och det är kanske tur att jag inte visste det då, säger han och skrattar.

Text: Annsofie Andersson, oktober 2020.

Fakta om Martin Widmark

Martin Widmark har grått hår och skägg. Han bär en blå scarf och en blå stickad tröja.
Foto: Thron Ullberg

Född: 1961 i Linköping.

Bor: I Stureby utanför Stockholm och i Vimmerby i Småland.

Aktuell: Firar 20 år som författare. I oktober är det premiär för den första filmen om hans bokkaraktär monsteragenten Nelly Rapp. Jobbar också med att bygga upp ett kulturhus för barn i barndomsstaden Linköping.

Intressen: Snickra, läsa och spela badminton.

Favoritbarnbok: "Loranga, Masarin och Dartanjang" och Tintin-serier.

Vad gjorde du på rasterna när du gick i skolan: Spelade fotboll, du hittade mig på fotbollsplanen.

Vad ville du bli när du var liten: Arkeolog, det vill jag fortfarande!

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha: Att kunna lära alla barn i hela världen att läsa.