Hoppa till innehållet

Martin Widmark

Martin Widmark har grått hår och skägg. Han bär en blå scarf och en blå stickad tröja.
Foto: Thron Ullberg
  • Författare
Född:
1961 i Linköping.
Genre:
Deckare, humor, fantasy med mera.
Mest känd för:
Bokserien om LasseMajas detektivbyrå och böckerna om monsteragenten Nelly Rapp.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Planerna noga det du ska skriva. Börja aldrig skriva innan du vet ungefär vad boken ska handla om. När du väl har kommit igång med skrivandet så kan du släppa planeringen.

Martin Widmark är en av Sveriges största barnboksförfattare. Han ligger bland annat bakom LasseMajas detektivbyrå och han brinner för att alla barn ska kunna läsa.

Martin är bosatt i Stureby utanför Stockholm. Från början jobbade han som mellanstadielärare och han har även lärt ut svenska till människor som invandrat till Sverige.

Hans första bok kom ut år 2000 och den hette "Att fånga en tiger". När boken var släppt fick han frågan om han kunde skriva deckare, resultatet blev de första böckerna om LasseMajas detektivbyrå. "Diamantmysteriet" och "Hotellmysteriet" kom ut år 2002 och LasseMajas detektivbyrå blev en stor succé. Böckerna har även blivit både biofilmer och julkalender.

Att få skapa nya världar

Martin skriver många böcker, ungefär sex till åtta stycken varje år. Han skriver inte bara deckare, han har bland annat skrivit fantasyböckerna om Tyko Flores, de humoristiska böckerna om familjen Jansson och en faktabok om vikingar. Det roligaste med att skriva böcker tycker Martin är att han får skapa nya världar och befolka dem.

En medalj i guld

Förutom att skriva böcker jobbar Martin mycket med att barn ska kunna läsa och ha tillgång till litteratur. Det har han gjort genom olika projekt och det ledde till att han belönades med en guldmedalj av Sveriges regering.

Martin har fått en rad priser, men det han är mest stolt över är att han vunnit Bokjuryns pris 12 gånger. Det var ett pris som barn, inte vuxna, bestämde vem som skulle få och det smäller högst tycker han.

Text: Barnens bibliotek, mars 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2020.

Visste du?

  • Martins favoritperson i i hans böcker är Rune Andersson, den sura hotellreceptionisten i Valleby. Och så gillar han Barbro Palm för att hon är så bestämd!

  • Martin fick det lägsta betyget i uppsatsskrivning när han gick på gymnasiet. ”Om jag som lärare hade satt det betyget på någon som sedan blev författare så hade jag nog tänkt att det var på grund av det dåliga betyget. Att man vill visa att man faktiskt kan skriva”.

  • LENA-SLEVA i Nelly Rapp-böckerna skulle egentligen ha hetat EVA-LENA, men då protesterade Martins dator och la ett rött streck under namnet. ”När jag sedan högerklickade förslog datorn LENA-SLEVA istället.