Hoppa till innehållet

Peter: "Jag är ganska mörkrädd"

Författaren Peter Lindström gillar mysiga deckare där kluriga brott ska lösas. I hans bok "Diamantkungen" nystar De tre tigrarna upp ett mystiskt fall. Nu är deckarklubben tillbaka i uppföljaren "Guldkorset".

Vad handlar "Guldkorset" om?

- Vatikanen har lånat ut ett par vackra guldkors till två kyrkor som ligger i närheten där deckarklubben bor. En dag när de ska besöka en av kyrkorna med sin klass är ett kors stulet. De tre tigrarna blir så klart nyfikna och i den andra kyrkan hittar de en gåtfull lapp som gör att de börjar undersöka mysteriet för att försöka hitta guldkorset.

Peter Lindström står utomhus. Han har kort brunt hår, svarta glasögon och svart jacka.
När Peter var barn gillade han att läsa deckare. Foto: Kajsa Göransson

Hur skulle du vilja beskriva Ester, Harry och Sigge?

- Ester är modig, hon står också lite mer i centrum i böckerna. Ska de gå in i ett mörkt rum så är det Ester som vågar det. Sigge är social men kanske lite mer rädd av sig. Harry gillar att läsa böcker och har en ganska analytisk sida.

- I den här boken dyker också en rolig medhjälpare till gänget upp; hunden Kexet som Ester har fått låna av en släkting. Det visar sig att Kexet kommer att hjälpa dem med fallet.

Böckerna utspelar sig på Södermalm som är en stadsdel i Stockholm. Varför just där?

- Jag bodde själv i det kvarteren i många år. Det är ett område med gamla hus, källargångar, konstiga dörrar som man inte vart de leder och rör som det knäpper i. En perfekt plats att lösa mysterier på!

Jag är ganska mörkrädd och gillar inte vuxendeckare, de är lite för läskiga tycker jag.
Peter Lindström

Hur kom du på att du skulle skriva deckare?

- Jag har alltid gillat barndeckare, även som vuxen. En favoritbokserie som jag läste som barn var femböckerna av Enid Blyton. De handlade om ett kompisgäng som bodde i England. Tillsammans löste de olika brott. Jag ville återskapa den där känslan av att vara ett gäng som hänger tillsammans.

Vem var du som barn mest lik av De tre tigrarna?

- Sigge. Jag är ganska mörkrädd och gillar inte vuxendeckare, de är lite för läskiga tycker jag.

Blir det fler böcker?

- Absolut. Jag har redan skrivit 5 böcker om De tre tigrarna, det kommer att komma ut en bok varje år. Jag vet dessutom redan vad bok nummer 6 och 7 ska handla om. Så det kommer att bli många böcker om det här gänget!

Text: Jenny Björnulfson, mars 2021. Uppdaterad: mars 2024.