Hoppa till innehållet

Skaparna bakom vikingatjejen Siri och hennes äventyr

Författaren Patric Nyström och illustratören Per Demervall har skapat bokserien ”Siris äventyr” som utspelas på vikingatiden. I intervjun berättar de varför de gillar vikingatiden och ger tips till dig som vill börja rita och skriva.

För några år sedan kontaktade Patric illustratören Per efter att han hade kommit på en idé till en bok. De upptäckte snabbt att de gillade samma sorts berättelser och serier. De blev kompisar och har jobbat ihop sedan dess. Tillsammans har de skapat tecknade bokserien "Siris äventyr" som utspelar sig på vikingatiden.

Patric Nyström och Per Demervall står glada med den illustrerade Siri på sina tröjtryck.
Patric och Per med Siri på tröjan. Foto: Privat

Hur kom ni på handlingen till böckerna om Siri?

- Jag ville skriva om en vikingaflicka som var tuff och smart och hittade därför på Siri, säger Patric. Jag vill använda riktiga händelser i historierna så jag läser väldigt många historieböcker. Vikingar var inte bara blodtörstiga plundrare, utan de seglade också iväg för att sälja saker.

Vad är det med vikingatiden som är så spännande?

- Det är spännande med alla äventyrliga resor som vikingarna gjorde, det var ju faktiskt en viking som upptäckte Amerika! svarar Per.

- Ja, det hände så mycket spännande under den tiden och vikingarna reste långt. En del seglade via Ryssland ända till Istanbul i Turkiet som de kallade ”Miklagård.” De upptäckte både Island, Grönland och Amerika, svarar Patric.

Så blir boken till

Det tog sex månader från att Patric började skriva första boken om Siri till att den var klar.

- Det är Patric som börjar med att hitta på historien, säger Per. Vi pratar mycket med varandra och bollar idéer. Sen skriver Patric ett manus och då börjar jag teckna. Först enkla skisser som vi tittar på och när vi är nöjda ritar jag färdigt bilderna.

Tidiga skisser och idéer till Siris utseende. Illustration: Per Demervall
Tidiga skisser och idéer till Siris utseende. Illustration: Per Demervall

Vad har ni för tips till någon som drömmer om att bli författare eller illustratör?

- Rita av dina favoritfigurer, säger Per. Det är ett jättebra sätt att lära sig på. Själv ritade jag egna Asterix-serier och lärde mig jättemycket. Sen kan man hitta många tips på nätet också.

Patrics tips till alla som vill bli bättre på att rita eller skriva är att det inte finns några genvägar:

- Jag skulle helt enkelt bara vilja tipsa om att du ska läsa och skriva så mycket du kan!

Text: Lisa Ahlqvist, augusti 2019. Uppdaterad september 2023.