Hoppa till innehållet

Kerstin och Maud skriver bokserie om vikingatiden

Kerstin Lundberg Hahn och Maud Mangold har skrivit många böcker var och en för sig. Men nu har de skrivit sin första bok tillsammans om Jorun - en flicka som färdas tillbaka till vikingatiden.

Varför ville ni skriva en bokserie tillsammans?

- Att jobba som författare är så otroligt kul men en nackdel med jobbet är att det är väldigt ensamt, säger Kerstin. Därför tyckte vi båda att det vore roligt att arbeta tillsammans.

- När vi började vårt samarbete lekte vi mest. Vi gjorde skrivövningar och bollade idéer, säger Maud.

Kerstin Lundberg Hahn och Maud Mangold sitter utomhus i solen och tar en selfie på dom tillsammans.
Kerstin och Maud har känt varandra i nästan tjugo år. Foto: Privat

- En vacker dag fråga jag Maud om vi inte kunde skriva om en tidsresa och då svarade Maud ”gärna, varför inte vikingatiden?”. Det blev början till vad som nu har blivit en bok.

Första delen i er bokserie heter "Kolvinge". Vad handlar den om?

- En stor del av berättelsen är den moderna människans möte med en helt annan tid, säger Kerstin. Jorun kommer till vikingatiden och tror att hon redan kan en massa om den tiden. Men vikingatiden var inte alls som hon hade tänkt sig.

- Boken handlar också om oväntad vänskap, menar Maud. Och att växa som människa när man får uppdrag och tar beslut.

Vad är det med vikingatiden som känns spännande?

- Det har skrivits mycket om de stora vikingafärderna och de hjältemodiga männen, svarar Kerstin. Men vi är mer intresserade om vad alla de ”vanliga människorna” gjorde och deras vardagsliv.

- De allra flesta var ju bönder som försökte leva vanliga liv på gårdar. Vi ville inte skriva om krig och bråk, säger Maud.

- Nja, fast lite strider blir det ju i äventyret, skrattar Kerstin. Men inte de typiska vikingamännens strider.

Att skriva tillsammans med någon

Kerstin och Maud har känt varandra i nästan tjugo år. De båda gillar att skriva spännande fantasyberättelser för typ samma åldrar.

- Vi kändes som två pusselbitar som passade ihop, säger Kerstin.

Hur går det till när ni skriver? Skriver ni varsitt kapitel?

- Tillsammans skapar vi en idé om vad som ska hända, säger Kerstin. När det är dags att börja skriva kan jag då säga ”jag är sugen att skriva om det där!”. Sen kan jag få ett kapitel av Maud, där hon har hittat på en helt ny person som vi inte hade bestämt. ”Jaha, här kom det en enögd fiskare, haha!”. Men då har det känts som en present. Det är det häftiga med att skriva tillsammans.

- Ja, det är en del av magin, menar Maud. Men vi går in och tycker till och ändrar i varandras kapitel. Så i slutändan känns det som att vi har varit inne och petat i hela berättelsen.

Har ni bråkat om hur handlingen ska vara?

- Haha! Nä, det kan jag inte säga att vi har, säger Maud. Vi kan vara rätt tuffa mot varandra men det är ju det som är ett samarbete. Det är faktiskt väldigt roligt att arbeta med Kerstin!

- Ja, detsamma med dig!, skrattar Kerstin.

Text: Lisa Ahlqvist, juni 2019. Uppdaterad: mars 2024.

Läs mer om författarna