Hoppa till innehållet

Maud Mangold

Maud tittar in i kameran. Hon har ljusbrunt hår och glasögon. Hon har en svart tröja och ett silverhalsband.
Foto: Christer Ehrling
  • Författare
Född:
1954 i Eskilstuna, Södermanland.
Genre:
Fantasy, spännande, vänner.
Mest känd för:
Bokserierna "Landet innanför", "Skuggspelet" och "Spegelspelet".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Skriv om sådant som du tycker är roligt, då blir det bra. Våga misslyckas också, det är inte alla berättelser som vill berättas. Släng och börja om!

Mauds mamma väckte hennes intresse för både historia och väsen. I dag har hon gett ut många böcker som innehåller allt från troll och jättar, till vikingar och spåkvinnor.

Maud växte upp på landet utanför Eskilstuna. Hon lärde sig att läsa redan som fyraåring och beskriver sig som en riktig bokslukare. Hon tyckte också om att skriva uppsatser i skolan. Mauds mamma berättade många historier från sin barndom som var för nästan 100 år sedan. Det gjorde att Maud blev intresserad av både historia och av väsen.

Ville ge ut boken direkt

När Maud var i 20-årsåldern började hon skriva, men hon blev inte författare på en gång. Under många år arbetade hon på Göteborgs universitet och på Sahlgrenska sjukhuset. Där jobbade hon med att med att ta reda på hur människor som hör dåligt har det.

Hennes skrivande tog fart igen när hennes barn vuxit upp och blivit stora. Då skrev hon ”Glaspärleresan” och skickade den till ett bokförlag. Maud berättar att bokförlaget ringde nästan direkt och ville ge ut berättelsen. Den kom ut som bok 1999 och är den första delen i fantasyserien "Landet innanför".

Mystik, magi och historia

I dag har Maud skrivit många böcker, de innehåller ofta mystik och magi. Hon har även skrivit historiska böcker, exempelvis bokserien "Magiska tecken". Den handlar om barnhemspojken Samuel som lever i Göteborg på 1840-talet. Tillsammans med författaren Kerstin Lundberg Hahn har hon skrivit bokserien "Tidens väv". 

År 2009 fick hon priset Nils Holgerssonplaketten för sin bilderbok ”Pärlor till pappa”. Den handlar om en liten björn vars pappa sitter i fängelse. Maud är bosatt i Alingsås.

Text: Barnens bibliotek, januari 2023.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2022, Nationalencyklopedin, bokförlaget Rabén & Sjögren.

Visste du?

  • Maud väljer aldrig själv vad hon ska skriva om. ”Berättelsen kommer till mig. Den griper tag och blir viktig vartefter jag skriver”, säger hon.

  • När Maud var liten ville hon bli konstnär och måla tavlor. Hon tycker fortfarande om att måla.

  • På fritiden gillar Maud att vara med sina barnbarn så mycket som möjligt.

Kerstin Lundberg Hahn och Maud Mangold sitter utomhus i solen och tar en selfie på dom tillsammans.

Kerstin och Maud skriver bokserie om vikingatiden

Kerstin Lundberg Hahn och Maud Mangold har skrivit många böcker var och en för sig. Men nu har de skrivit sin första bok tillsammans om Jorun - en flicka som färdas tillbaka till vikingatiden.