Hoppa till innehållet

Kerstin Lundberg Hahn

Kerstin står lutandes mot ett träd. Hon har kort brunt hår och en blåmönstrad sjal och blå jacka.
Foto: Press Nypon Bokförlag
  • Författare
Född:
1962 i Umeå, Västerbotten.
Genre:
Spännande, läskigt, vänner, fantasy.
Mest känd för:
"Lyckokakan", böckerna om Fröken Spöke, "Min hemliga tvilling".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Läs! Och skriv sådant du tycker om att läsa. Det ska vara roligt att skriva.

När Kerstin vann en barnbokstävling gick hon från att vara lärare till att bli författare. Hon skriver både om skräck och om kärlek och tycker om att träffa sina läsare.

Läsning och böcker var ett stort intresse för Kerstin när hon var barn. Hon läste allt från serietidningar och deckare, till Astrid Lindgren. När hon blev äldre utbildade hon sig till lärare, men hon fortsatte att skriva på olika sätt.

Skräck och spänning

En dag såg hon en annons om en barnbokstävling som ett bokförlag hade. Kerstin blev sugen på att vara med och skrev boken "Kajsa och fågeltjuvarna". Den vann hela tävlingen och kom ut som bok år 2000. Det blev fler barnböcker om Kajsa och så småningom slutade Kerstin som lärare och blev författare på heltid.

Skräck och spänning är ämnen som Kerstin har skrivit många böcker om. Några av dem har fått pris. Spökhistorien "Skuggan i väggen" vann Bokjuryns pris 2012. Ungdomsrysaren "Barnkolonin" fick också Bokjuryns pris, år 2013.

Roligt att besöka skolor

Kerstin har även skrivit om kärlek och vänskap, bland annat i böckerna "Lyckokakan" och "Mandelhjärtat". Det är berättelser med mycket humor som handlar om Oscar som tampas med pinsamma föräldrar och livet i skolan. Böckerna blev mycket omtyckta och har översatts till flera olika språk.

Tillsammans med författaren Maud Mangold har Kerstin skrivit fantasyserien "Tidens väv". Hon skriver också lättlästa böcker och läroböcker för skolan. Hon säger själv att hon tycker om att testa nya ämnen och nya sätt att berätta. Bland det roligaste med att vara författare tycker hon är att träffa sina läsare när hon är på besök i skolor.

Kerstin är bosatt i Göteborg.

Text: Barnens bibliotek, juni 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek, bokförlaget Rabén & Sjögren, Kerstins egen hemsida: www.lundberghahn.se.

Visste du?

  • Kerstin kan prata mandarin. Det är ett språk som man bland annat talar i Kina.

  • När Kerstin var liten ville hon bli antingen författare, upptäcktsresande eller astronaut.

  • Hon växte upp i en liten by på landet och säger själv att hon tillbringade mycket tid på att drömma sig i väg på äventyr.

  • Om Kerstin ska välja några favoriter är katt hennes favoritdjur, lakrits hennes favoritgodis och hejar självklart på Umeås damlag i fotboll!

Kerstin Lundberg Hahn och Maud Mangold sitter utomhus i solen och tar en selfie på dom tillsammans.

Kerstin och Maud skriver bokserie om vikingatiden

Kerstin Lundberg Hahn och Maud Mangold har skrivit många böcker var och en för sig. Men nu har de skrivit sin första bok tillsammans om Jorun - en flicka som färdas tillbaka till vikingatiden.