Hoppa till innehållet

Träna att skriva med 9 smarta steg

Visst tog det tid för dig att lära dig cykla? Eller simma? Eller att åka skridskor? Det krävs träning. Och vet du vad, detsamma gäller med att skriva texter. Vi har nio smarta tips på hur du kan bli bättre på att skriva texter!  

1. Samla och skriv ner idéer

Ha alltid ett anteckningsblock och penna med dig. Anteckna vad du ser, hör och luktar runt omkring dig. Skriv ner allt. Det räcker med några stödord. 

2. Hitta en bra skrivplats  

Många behöver lugn och ro för att skriva. Välj en bra plats där du trivs. Bestäm hur länge du ska sitta och skriva. Lägg undan sådant som stör, till exempel mobiltelefonen.  

Vissa tycker att det kan vara skönt att ha musik i bakgrunden när du skriver. Musiken kan sätta igång fantasin. Men det är inte säkert att all musik hjälper. Prova dig fram och se vilken musik som passar dig bäst och ibland är det enklare att koncentrera sig om det är helt tyst.  

Ha alltid en anteckningsbok med dig och skriv ner det du ser och hör.
Ha alltid en anteckningsbok med dig och skriv ner det du ser och hör.

3. Skriv så ofta du kan 

Som allt annat du vill bli bra på krävs träning. Visst tog det tid innan du lärde dig att cykla? Eller simma? Eller att åka skridskor? Det samma gäller med att skriva och rita. Du behöver träna. 

Försök att skriva så ofta du kan i alla möjliga sammanhang för att öva upp din förmåga. 

4. Läs olika böcker 

När du läser lär du dig många nya ord. Ibland är det nyttigt att läsa andra böcker än de du brukar.  

Har du någon gång läst en bok och tyckt att kapitlet slutade så spännande att du bara vill fortsätta läsa vidare? Att tänka på hur författaren gör för att det ska bli spännande är bra att ha med dig när du själv ska skriva. 

5. Härma din favoritförfattare 

Vilken är din favoritförfattare? Varför är hen så bra? Hur långa meningar använder hen? Hur långa kapitel? Många bilder eller inga alls? Hur mycket beskriver författaren om personer och platser? Testa att skriva på samma sätt som författaren. 

6. Använd bara ord du förstår 

Undvik långa, krångliga ord som du själv inte vet vad de betyder. Men försök att variera ditt språk, så att du inte bara skriver ”jättekul”,”jättestor” och ”jättebra”. Använd andra sätt att förklara ett ord, till exempel: ”väldigt kul”, ”enorm” och ”otroligt bra”. Det blir roligare att läsa.

7. Skriv olika sorters berättelser 

Att skriva berättelser som handlar om helt olika saker kan vara bra för att öva upp din fantasi. Prova att skriva en berättelse med spänning, en om en magisk värld och en om ditt favoritdjur. Vad tyckte du var roligast? På det här sättet blir det lättare att se vad du nog är bäst på att skriva. 

8. Läs din text högt 

För att få bra flyt i texten kan du prova att läsa den högt. Då hör du hur det låter och märker ganska snabbt om det är något som låter fel. Ett tips är att spela in dig själv när du läser. Då kan du dessutom höra hur det skulle kunna låta för en annan person.

9. Våga låta din kompis läsa 

Om du vill kan du be en kompis, ett syskon eller en förälder att läsa det du har skrivit. Vad tycker de? Är historien enkel att förstå eller kan du ändra något för att den ska bli ännu bättre? 

Be bara någon du litar på om råd. Det kan vara jobbigt att låta någon annan läsa det du har skrivit. Men försök att tänka på dem som din provpublik! Det är ju bättre att du kan ändra din text efter att bara några få personer har läst texten än när många ska läsa din text. 

Lycka till!

Text: Barnens bibliotek, juni 2020. Uppdaterad juli 2023.