Hoppa till innehållet

Tre tips till dig som vill bli författare

Att bli författare kräver träning, träning och ännu mer träning. Här har vi samlat tips och information till dig som drömmer om författaryrket.  

Författare är ett yrke precis som andra och man kan behöva utbildning för att lära sig att skriva. Det finns speciella högskoleutbildningar för att bli författare. Man kan också söka sig till skrivarkurser.

Låt fantasin flöda och skriv en bok!
Låt fantasin flöda och skriv en bok!

När vi träffar författare frågar vi ofta om deras tips till unga som drömmer om att skriva som arbete. Vet du vad de nästan alltid svarar?

1. Läs, läs och läs en massa böcker 

Ja, författare svarar nästan alltid att det som har gjort dem till bra författare är att de själva har läst så många böcker. När de läser något som de tycker är bra kan de härma och inspireras. När de läser något som de inte tycker är bra lär de sig vilka sätt de inte vill använda själva.

2. Skriv, skriv och skriv en massa 

Om du verkligen ska arbeta som författare måste du tycka att det är roligt att skriva. Du måste också lägga mycket tid på att skriva, sudda, ändra, skriva mer, fika, skriva mer, sudda, ändra, skriva... Ju mer du skriver desto mer lär du dig förstås.

3. Var nyfiken 

Varje gång du är på en promenad kan du få idéer till nästa kapitel. Varje gång du lyssnar på några främlingar i kön framför dig kan du få en dialog som du kan skriva av. Titta och lyssna på alla detaljer runtomkring dig.

När din text är klar 

När du tycker att du är klar med din text är det bra att låta någon annan läsa din text och be dom tycka till. Men du får inte bli ledsen när de föreslår ändringar. Det är lätt att missa fel i sina egna texter, till exempel om någon mening är konstig, ord är felstavade, dialogen är klumpig eller något annat. Då är det bra att någon ny läser texten.

Leta efter skrivtävlingar 

Nu är du kanske redo att skicka vidare din text till ett bokförlag. För att hitta rätt förlag kan du titta på böcker du brukar läsa. På alla böckers framsida står det vilket bokförlag de kommer ifrån. Några av de största barn- och ungdomsbokförlagen i Sverige är Bonnier Carlsen, Opal, Rabén & Sjögren, Lilla Piratförlaget och Natur och kultur. Alla förlag har en bra webbplats där de tydligt visar hur du som vill skicka in ett manus kan göra. Håll utkik om något förlag kanske har en skrivtävling där förstapriset är att få sin bok publicerad.

Du måste vara beredd att förlagen inte kommer att gå vidare med din bok. Det finns andra sätt att nå ut med sin text. Du kan vända dig direkt till ett tryckeri och beställa en liten upplaga. Kanske vill du bara ha tjugo exemplar för att dela ut till dina kompisar och släktingar?

Text: Barnens bibliotek, uppdaterad januari 2019. 

Kända författare som gav ut böcker när de var tonåringar

Ebba Hyltmark står utomhus med brun mockajacka och gul tröja.
Foto: Anna Alexander Olsson

Tror du att du är för ung för att bli författare? Ge inte upp! Här är några unga författare:

  • Johanna Thydell var bara 19 år när hon skrev sin första bok.
  • Emma och Lisen Adbåge är tvillingar. Båda ritar och skriver. De var också bara 19 år när de gav ut sina första böcker.
  • Ebba Hyltmark (på bilden) är en av Sveriges yngsta författare genom tiderna. Hon började skriva sin första bok som tolvåring och i nian blev hon en av Sveriges yngsta författare med boken ”Allt suger och det är ingens fel”.