Hoppa till innehållet

Anja Gatu

Anja står utomhus där vinden blåser i hennes hår. Hon har brunt hår.
Foto: Sonia Jansson
  • Författare
Född:
1982 i Rättvik, Dalarna.
Genre:
Sport, vänner, djur.
Mest känd för:
"Passa bollen! ropar Kosse" och bokserien "Kattspionerna i Rosengård".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Det allra viktigaste för den som vill författare är att läsa mycket. När jag var barn läste jag i princip allt som fanns på barnavdelningen på biblioteket och det var så jag lärde mig att skriva, utan att jag riktigt märkte det. Det är bra att skriva ofta också, men det allra viktigaste är att läsa mycket.

Sport och att skriva är Anjas stora intressen. Hon lyckades hitta ett sätt att jobba med båda sakerna – först som sportjournalist och sedan som barnboksförfattare.

Anja föddes i Rättvik men växte upp i Kista utanför Stockholm. Som barn älskade hon att läsa och drömde om att bli författare.

När hon blev äldre kom hon på att hon kunde bli sportjournalist. Då kunde hon jobba med de två saker hon tyckte bäst om, sport och att skriva. Hon började arbeta som sportjournalist och jobbade både på tidning och på radio.

Funderade på en fotbollsbok

Tanken på att skriva en bok om fotboll hade Anja funderat på länge. När hon var tonåring var hon tränare åt sin lillasysters fotbollslag och där föddes idén om att skriva en bok om allt kul som hände i laget. Som tur var blev idén till verklighet - ett bokförlag kontaktade Anja och undrade om hon ville skriva fotbollsböcker om riktiga stjärnor.

Den första boken som Anja skrev hette "Passa bollen! ropar Kosse". Den kom 2015 och samma år kom också boken "Rött kort, Therese!". Innan hon skrev båda böckerna intervjuade hon fotbollsspelarna Kosovare Asllani och Therese Sjögran som är med i svenska damlandslaget. Berättelserna är inspirerade av vad de har varit med om i sin barndom, men en del har Anja hittat på själv.

Idrottsstjärnor och kattspioner

Hon har skrivit fler böcker som är inspirerade av olika idrottsstjärnor, bland andra fotbollsspelaren Nilla Fischer och bandyspelaren Linnéa Larsson. Anja har också skrivit bokserien "Kattspionerna i Rosengård". Den första delen kom ut 2021.

Förutom att vara författare är Anja också lärare på en skola för de som utbildar sig till journalister. Hon är bosatt i Malmö.

Text: Barnens bibliotek, maj 2021.

Källor: Bokförlaget Olika, Anjas egen hemsida: www.anjagatu.se.

Visste du?

  • Redan när Anja var liten drömde hon om att bli författare.

  • Anja ville också bli bonde. Men den drömmen blev tyvärr bara en önskedröm eftersom Anja är superallergisk mot pälsdjur.

  • I Rättvik är är det många som heter Gatu i efternamn. Anjas ovanliga efternamn kommer därifrån.

  • ...en del saker i Anjas idrottsböcker är påhittade, men en del är helt sanna? Therese Sjögran har till exempel bara fått ett enda rött kort i hela sitt liv, precis som det beskrivs i Anjas bok. Det är också sant att även hennes mamma blev utvisad från fotbollsplanen!