Hoppa till innehållet

Emma AdBåge

Foto: Richard Gustafsson
Foto: Richard Gustafsson
  • Författare
  • Illustratör
Född:
1982 i Linköping, Östergötland.
Genre:
Humor, vänskap, rim och ramsor.
Mest känd för:
”Gropen” och ”Jag är jag”.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Låna många böcker på biblioteket! Mumsa i dig bilder och texter. Skriv och läs mycket. Om du har någon du litar på i din närhet, visa din text eller din bild och bolla med varandra. Det måste inte bli perfekt från börja - våga skriva fel och rita fult!

Emmas bilder känns igen från många barnböcker, både hennes egna och andra författares böcker. Hon hämtar sina idéer från vardagen och tycker att det är viktigt att ha tråkigt ibland.

Emma växte upp i byn Sya i Östergötland. När hon var liten hade hon en häst som hon ägnade mycket tid åt, men hon både läste och ritade mycket. Hon hade det även tråkigt, något hon tycker var viktigt. Det gjorde att hon var tvungen att hitta på saker, bli påhittig och fantisera.

”Mimsan och mormorn” blev första boken

Efter gymnasiet gick Emma på en serietecknarskola. Under sin uppväxt hade hon skrivit och illustrerat flera berättelser som hon hade sparat. Emma skickade in några av dem till ett bokförlag och en av dem ville förlaget ge ut som bok. Det blev hennes första bok, den hette ”Mimsan och mormorn” och kom ut 2001.

Sedan dess har Emma gett ut många böcker, framför allt bilderböcker. En av hennes mest kända böcker är ”Gropen”, för den fick hon Augustpriset 2018. Hon illustrerar både sina egna och andras böcker. Bland annat har hon illustrerat barnböcker skrivna av Mårten Melin och Gitten Skiöld.

Nyfiken på varför man blir som man blir

Tillsammans med sin tvillingsyster Lisen Adbåge har hon skrivit och illustrerat två böcker som innehåller verser och rim. Om hon ska välja någon av sina bokkaraktärer som hon tycker extra mycket om blir det Mickan i kapitelboken ”Jag är jag”. ”Mickan är nog mest jag”, säger Emma.

När hon skapar sina böcker utgår hon alltid från barnet. Hon är väldigt intresserad av hur man blir som man blir och allt börjar i barndomen säger hon. Hon funderar mycket över varför man gör si eller säger så och är nyfiken på olika situationer och relationer som kan uppstå.

Emma är bosatt i Väderstad i Östergötland. 

Text: Barnens bibliotek, april 2023.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2023, bokförlaget Rabén & Sjögren.

Visste du?

  • Emma hittar många sina idéer till böcker var som helst i vardagen. ”Jag är lite som ett klistrigt papper som går och drar på saker. I kassakön eller på tåget. Jag är en iakttagare”, säger hon.

  • På sin fritid gillar Emma att vara med familj, vänner och sin hund. ”Vi går mycket i skogen min hund och jag”.

  • När Emma var liten bodde hon granne med en tecknare. "Det betydde mycket, det blev självklart att tecknare var något man kunde ha som yrke" berättar Emma.

Emma AdBåge sitter i en fåltölj och håller upp sin bilderbok "Gropen".

Emma: “I Gropen finns inga bestämda regler”

Läs en intervju med Emma AdBåge efter att hennes bok "Gropen" vunnit ett stort barnbokspris Augustpriset.