Hoppa till innehållet

Emma: “I Gropen finns inga bestämda regler”

Emma AdBåge har skrivit och ritat sedan hon var liten. Hennes första bok kom ut direkt efter att hon hade slutat gymnasiet. Förra året vann hon ett stort barnbokspris, Augustpriset, för sin bok “Gropen”.

Grattis till Augustpriset! Hur var det att vinna, är du en tävlingsmänniska?

- Haha, nej, inte alls. Det är så mycket med tävlande och sport som inte går ihop med mig. Mitt skapande kommer ur lust. Jag såg inte riktigt det priset som en tävling utan mer som en utmärkelse. Men jag blev förstås väldigt glad.

Emma AdBåge sitter i en fåltölj och håller upp sin bilderbok "Gropen".
Emma AdBåge säger att Gropen finns på riktigt. Foto: Lisa Ahlqvist

I boken “Gropen” får vi läsa om vuxna och barn på en skolgård. Förutom vanliga gungor och hopphage finns det en speciell plats som barnen älskar allra mest att leka på - Gropen.

Vad handlar “Gropen” om?

- Den handlar om att våga leka som man vill utan att någon lägger sig i. Att de vuxna som finns nära dig tror på att du klarar av saker. Nere i Gropen finns det inga bestämda regler som det kanske gör på en fotbollsplan. Alla kan leka många olika lekar samtidigt.

Finns Gropen på riktigt?

- Ja, Gropen finns på min gamla skola i Östergötland. Men när jag har pratat med läsare verkar det som att det finns fler gropar runt om i landet.

I en annan av Emmas böcker “Jag är jag” berättar hon om när hon var barn. Hon fick ofta höra att hon var blyg eftersom hon var tyst.

- På varje kvartsamtal fick jag höra att jag ”borde ta för mig lite mer”, säger Emma. Det var jobbigt att höra. Jag kände mig ledsen att det bara verkade finnas ett sätt som räknades. Läraren sa ofta ”jag ser att du kan men du måste visa det” och då blev jag bara arg. Om du ser det så har jag väl visat det?

Du har berättat att du ritade mycket som barn. Vad ritade du helst?

- Hästar och människor. Jag tittade väldigt mycket på vad folk hade på sig och hur de gick och pratade.

Text: Lisa Ahlqvist, maj 2019.

Mer om Emma och andra bokskapare