Hoppa till innehållet

Katarina Genar

Katarina står utomhus i en höstfärgad skog. Hon har brunt hår, bruna ögon och svart jacka.
Foto: Stefan Tell
  • Författare
Född:
1973 i Linköping, Östergötland.
Genre:
Spännande, läskigt, vänner.
Mest känd för:
"Pensionat Vidablicks gåta", "Den magiska kappan" och bokserien "Mystiska skolan".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Läs böcker, se dig omkring, lyssna på vad andra människor har att berätta och framför allt, sätt i gång och skriv och ge inte upp!

Katarina drömde om att bli författare redan som barn. I hennes böcker finns både magi och mystik, vilket gör dem extra spännande.

Katarina växte upp i Linköping. När hon var barn älskade hon att läsa böcker. Hon skrev dessutom egna berättelser, gärna med mystiska och magiska inslag.

Vänskap och hemligheter

Idén att skriva en bok föddes när Katarina var föräldraledig. Under några år jobbade Katarina med manuset till boken "En hemlig vän". När hon var klar skickade hon manuset till flera förlag och fick napp. "En hemlig vän" blev hennes debutbok och den kom ut 2010.

Sedan dess har Katarina skrivit många böcker. Hennes böcker handlar ofta om vänskap, hemligheter och händelser från förr. Hon hämtar inspiration från föremål som bär på en historia, fotografier, gamla hus och platser, hemligheter och minnen berättade av äldre människor.

Arbetat som logoped

"Pensionat Vidablicks gåta", "Den magiska kappan" och "Röda spår" är några av Katarinas mest kända böcker. Många har jämfört hennes böcker med Maria Gripes. De skriver båda om nutid och dåtid och väver in hemligheter i sina berättelser.

Katarina har även skrivit rysarserien "Mystiska skolan". Bokserien riktar sig till den som är nybörjarläsare och blandar läskigheter med humor.

Förutom att vara författare är hon utbildad logoped. En logoped arbetar med språk, tal och röst på olika sätt. Katarina har framför allt arbetat med barn som behövde hjälp på de områdena. I dag är hon författare på heltid. Hon är bosatt med sin familj i Linköping.

Text: Barnens bibliotek, februari 2022.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, bokförlaget Bonnier Carlsen.

Visste du?

  • Maria Gripes bok "Agnes Cecilia - en sällsam historia" påverkade Katarina mycket som barn. ”Jag läste den om och om igen och fängslades av historien om Nora”.

  • När Katarina var barn drömde hon om att bli författare eller skådespelare.

  • På fritiden gillar Katarina att gosa med sin hund. Hon gillar också att läsa böcker, dansa, sjunga och lyssna på musik.

Mer att läsa