Hoppa till innehållet

Mårten Melin

Mårten står utomhus med träd i bakgrunden. Han håller sin hand i ansiktet och har flera ringar på sina fingrar. Han har svart kort hår, vit skjorta och vinröd sammetskavaj.
Foto: Helen Lindsjö
  • Författare
Född:
1972 i Huddinge, Södermanland.
Genre:
Kärlek, spännande, poesi.
Mest känd för:
Bokserien "Spöksystrar", många poesiböcker och många böcker om kärlek för alla åldrar.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Skriv, annars kommer det inte bli något. Och fortsätter du att skriva blir det helt säkert något. I alla fall om du skriver något du själv vill läsa.

Det började med att Mårten skrev en poesibok för barn. Efter det har han skrivit allt från bilderböcker och rysare till Bamseserier.

När Mårten var sex år skrev hans storebror Thomas en berättelse. Han skrev den på skrivmaskin, gjorde ett omslag och satte ihop den till en bok. Det här inspirerade lillebror Mårten som då skrev sin första bok, pirathistorien "Dykarmannen".

Blev erbjuden att skriva Bamseserier

I tonåren började han skriva dikter. Intresset för att skriva och läsa höll i sig och när han blev vuxen utbildade han sig till bibliotekarie.

Mårten fortsatte att skriva dikter för vuxna och försökte få dem publicerade. Det gick inte så bra, men när han skrev en diktbok för barn gick det bättre. Hans första bok hette "Mera glass i däcken" och kom ut 2003.

När den första boken hade kommit ut blev han erbjuden att skriva Bamseserier, något han sa ja till. Det ledde till att han skrev mer berättelser för barn och fick ge ut ännu fler böcker.

Håller skrivarkurser för barn och unga

Mårten har skrivit över 100 böcker och flera av dem har översatts till andra språk. Han har skrivit många lättlästa böcker som ska fungera att läsa, även om man har lässvårigheter. Förutom att skriva gör han många besök på skolor och är också utbildad skrivpedagog och håller skrivarkurser för barn och unga. 

Böckerna som Mårten skriver handlar om alla möjliga ämnen, troll, spöken, kärlek och vänskap. Sin inspiration hittar han överallt. Det kan vara händelser han varit med om, filmer han har sett eller böcker han har läst.

Mårten är bosatt i Lund med sin fru och sina två barn.

Text: Barnens bibliotek, oktober 2021.

Källor: Bokförlaget Rabén & Sjögren, intervju med Barnens bibliotek 2014, Mårten Melins hemsida www.martenmelin.wordpress.com.

Visste du?

  • Mårten tycker mycket om sångaren Elvis Presley. Han har till och med skrivit en bok som handlar om Elvis "Mammas lilla prins".

  • Om Mårten tvingas välja mellan att skriva berättelser eller dikter så vinner dikterna. ”Jag skulle kunna leva utan att skriva berättelser. Men att leva utan att skriva dikter skulle vara betydligt svårare”.

  • Tove Janssons muminbok "Sent i november" är en av Mårtens favoritböcker.

Fler författare och illustratörer