Hoppa till innehållet

Mårten: "Dikter är som små hemligheter”

Mårten Melin har skrivit flera diktsamlingar för barn och unga. Han hittar inspiration lite överallt i livet. Det kan vara något han hör, något han läser eller från en låt. Vad som helst kan skapa en ny tanke eller ett nytt sätt att se på något gammalt.

För den som inte vet vad poesi är – hur skulle du beskriva det?

- Det är en svår fråga. När jag är på författarbesök på skolor brukar jag fråga ”vad tänker du på när du hör ordet dikt eller poesi?”. Många svarar att det är en kort text som rimmar. En del kan komma med fiffiga svar som att ”det är som en osjungen sång”, som en sång utan musik som stör. Det tycker jag är en bra beskrivning.

- Men egentligen kan man kan säga: poesi är vad som helst! Poesi är lite litteraturens fristad, alltså där du kan göra vad du vill. När du skriver poesi behöver du inte tänka på stora och små bokstäver, punkt eller kommatecken. Det kan vara en kort eller lång text och handla om något fint eller något fult.

Mårten Melin ler in i kameran.
Mårtens första dikt handlade om regalskeppet Vasa. Foto: Karl Thorson

Du har skrivit många diktsamlingar. Varför började du skriva dikter?

- Jag vet inte riktigt. Men när jag växte upp fanns dikter runtomkring mig på ett annat sätt än vad det gör idag. Många fler hade diktsamlingar hemma i bokhyllan. Idag kanske man tycker att det är mer konstigt eller exklusivt med poesi.

Kommer du ihåg din första dikt?

- Ja, min första dikt skrev jag om regalskeppet Vasa i sexan. Vi gjorde en bok om Vasa som vi sålde för att få in pengar till klasskassan. Jag skrev även en dikt om miljöförstöring som min mamma skickade in till lokaltidningen. Den blev publicerad till min stora förfäran!

Du har sagt att du skulle kunna leva utan att skriva berättelser, men att leva utan att skriva dikter skulle vara svårare. Vad är det som är så viktigt med att skriva dikter?

- Jag tror det handlar lite om att berätta små hemligheter. Vi människor tycker inte så mycket om att hålla kvar hemligheter, vi brukar berätta dem vidare. I en dikt kan man skriva om känslor och saker som man har varit med om, men man gömmer det. Man berättar hemligheterna utan att avslöja dem och man gör det snabbt och direkt. Och förhoppningsvis blir även effekten när man läser dikten att man får en känsla direkt.

Text: Annsofie Andersson, februari 2024. 

Mårtens fem tips till dig som vill skriva poesi

1. Läs dikter

Att läsa dikter är det bästa tipset. Jag tror att det finns en inbyggd uppmaning i dikter – ”testa själv, gör det själv”. 

2. Rimma inte

Många tänker att dikter ska rimma, men jag brukar säga ”rimma inte”! Det är lätt att rimmet blir viktigare än innehållet i dikten.

3. Blunda och låt tankarna snurra runt

Skriv om det som dyker upp i huvudet! En del tänker att man ska skriva om något fint, men det behöver det inte vara. I skolan kan man få i uppgift att skriva om våren och då tänker många att man ska skriva om gröna vackra blad och fågelkvitter. Då brukar jag fråga: ”Är det ingen som är pollenallergiker här?”. Om någon räcker upp handen föreslår jag att ”du kan väl skriva om det?”.

4. Testa att begränsa dig

Skriv ner vad du tänker på i hela meningar. Ta sedan ta bort hälften av orden. Det behöver inte vara hela meningar kvar, man gör texten lite hemlig.

5. Skriv om det du tycker är viktigt

Lägg inte så stor vikt på vad exempelvis lärarna tycker. Vad tycker du är viktigt? Kanske Minecraft och Fortnite? Skriv om det!