Hoppa till innehållet

Monica Zak

Monica Zak har lockigt brunt hår och svarta glasögon. Hon håller i en bok och ler in i kameran.
Foto: Danne Eriksson
  • Författare
Född:
1939 i Dresden i Tyskland.
Genre:
Berättelser om barn och unga i Sverige och i andra länder.
Mest känd för:
"Alex Dogboy", "Pojken som levde med strutsar", "Pumans dotter".

Monica tycker att det viktigaste och roligaste i hennes liv är att skriva om barn och unga för barn och unga. Hittills har det blivit över 50 böcker, många med berättelser från olika delar i världen.

Monica har en svensk mamma och en tjeckisk pappa. Hon föddes i Tyskland och kom till Sverige när hon bara var några månader gammal, strax innan andra världskriget bröt ut. Hon växte upp i Örebro och när hon blev äldre utbildade hon sig till journalist.

Första boken skrevs i Panama

År 1970 seglade Monica runt om i världen med sin man och sin son. Hon arbetade med att skriva artiklar om människor och platser som de besökte på vägen. När de var i Panama, ett land i Centralamerika, blev Monica väldigt förkyld och kunde inte göra sina intervjuer. Då skrev hon en barnbok istället. Det blev hennes första bok, den hette "Oskar Storm på den obebodda ön" och den kom ut 1971.

Trots att Monica aldrig hade haft planer på att bli författare så har hon nu skrivit allt från bilderböcker och faktaböcker, till spökhistorier och ungdomsböcker.

Inspireras av verkligheten

Monica hämtar sin inspiration till sina böcker från verkligheten. Böckerna handlar många gånger om barn som hon har mött på sina resor.

En av hennes böcker, "Pumans dotter", blev film 1994. Den handlar om en 17-årig flicka som tillhör urbefolkningen i Guatemala och som måste fly från sitt land efter en massaker. Boken om "Alex Dogboy" berättar historien om en gatupojke i Honduras.

Monica har fått flera priser för sitt författarskap.  Hon har också varit nominerad till världens största barn- och ungdomslitteraturpris, ALMA, ett pris som delas ut till minnet av Astrid Lindgren.

Text: Barnens bibliotek, februari 2021.

Källor: Nationalencyklopedin, Bokförlaget Opal, intervju med Barnens bibliotek 2015

Visste du?

  • Monica har varit ute på havet och seglat mycket. När hon och hennes familj var på en resa med segelbåt hade de tänkt att vara borta i ett år - men de blev borta i sex år!

  • När Monica gick i skolan så kände inte skolkamraterna till de spännande böckerna som hennes mamma hade läst för henne. Hon började berätta historierna för kompisarna och insåg hur kul det var att berätta för andra.

  • Många av Monicas böcker innehåller berättelser som är hämtade från verkligheten. "Björn lindansare", "Pojken som levde med strutsar" och "Alex Dogboy" handlar om människor som finns eller har funnits på riktigt.