Hoppa till innehållet

Per Nilsson

Per Nilsson står lustad mot en stenmur. Han har kort grått hår, rutig skjorta och brun kavaj.
Foto: Lena Ehring
  • Författare
Född:
1954 i Malmö, Skåne.
Genre:
Kärlek, spännande, vänner och tonårsliv.
Mest känd för:
"Hjärtans fröjd".

Per började berätta historier för sina egna barn och till slut blev en av berättelserna en bok. I dag är han en prisbelönt författare.

Per är utbildad lärare och har undervisat i matematik och musik. Han jobbade som högstadielärare under lång tid, men sedan 1999 är han författare på heltid.

Vann en skrivtävling

Idén att bli författare föddes då Per började berätta historier för sina egna barn. Han berättade främst om hur det var när han själv var barn. En av berättelserna handlade om en 11-åring som gick runt med huvudet fullt av dagdrömmar och fantasier. Den skickade han in den till en skrivtävling och vann. Det blev hans första bok som hette "Mellan vakna och somna" som kom ut 1986.

Per skriver framför allt ungdomsböcker. Han skriver om viktiga saker som händer i livet, det kan vara kärlek, döden, ensamhet eller om framtiden.

Vill väcka lust att prata

En av hans mest kända böcker heter "Hjärtans fröjd". Det är en kärleksroman som handlar om den första riktiga förälskelsen. Boken fick priser både i Sverige och utomlands. Många av Pers böcker har fått pris. Exempelvis fick hans bok "Svenne" Augustpriset 2006 och 1997 fick han Nils Holgersson-plaketten för "Anarkai". Han har även skrivit böcker för yngre barn, bland annat bokserien om David och Milena.

Per beskriver sina böcker som brev, att han har ett samtal när han skriver. Han vill gärna att hans böcker ska väcka lust att prata om saker. ”Om livet och döden, om hopp och framtidstro, om rollerna vi spelar, om världen vi lever i, och om kärleken”, säger han.

Han är bosatt i Sölvesborg i Blekinge.

Text: Barnens bibliokek, oktober 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek, bokförlaget Rabén & Sjögren, Nationalencyklopedin.

Visste du?

  • Ofta dyker Per upp i sina egna böcker. I till exempel "Ett annat sätt att vara ung" möter huvudpersonen en skum typ som heter Per Nosslin. Om du läser efternamnet baklänges får du författarens namn!

  • Per skriver helst för ungdomar för att han tycker att det är en viktig tid i livet som formar oss som människor.

  • Många gånger skriver Per om sådant han själv har upplevt. Samtidigt säger han att författaryrket är så roligt för eftersom man kan blanda sanning med osanning, utan att någon tycker att det är konstigt eller fel.