Hoppa till innehållet

Peter Bergting

Peter ler in i kameran. Han har långt hår i en tofs, randig tröja och grå kavaj.
Foto: Caroline Andersson Renaud
  • Författare
  • Illustratör
Född:
1970 i Åmål, Dalsland.
Genre:
Fantasy, skräck, fakta.
Mest känd för:
Bokserien Trolldomsakademin.
Mitt tips till blivande bokskapare:
Om du ska rita serier handlar det framförallt om uthållighet. Du måste rita jättemycket. Hela tiden. Ge inte upp!

Peter både skriver, illustrerar och skapar serier. Han är en av Sveriges mest kända tecknare av fantasy och du har säkert sett bilder, serier eller bokomslag som han har gjort.

För Peter har det alltid varit självklart att han ska arbeta med att teckna. Han visste det redan som liten och funderade inte ens på något annat yrke. Innan han kunde göra det på heltid provade han på att bland annat jobba på en bensinmack och som vaktmästare.

Allt från fantasy till fakta

Hans tecknarkarriär började med att han illustrerade rollspel. Det är en typ av sällskapsspel där alla som deltar går in i en roll och man spelar en särskild karaktär. Han har sedan fortsatt med att göra allt från bokomslag till serier och barnböcker. 

Peter jobbar mycket och har arbetat med många andra författare och skrivit egna böcker. Fantasyserien "Trolldomsakademin" har Peter både skrivit och illustrerat och den första boken i serien kom ut 2014. Han har skrivit och tecknat faktaböcker om monster och skräck och även skapat bokserien "Jordens hjältar".

Skapar serier på engelska

Tillsammans med författaren Jessica Bab Bonde gjorde han seriealbumet "Vi kommer snart hem igen". Den handlar om andra världskriget och blev nominerad till Augustpriset 2018. Han har jobbat med en rad andra författare, till exempel Jesper Tillberg, Jo Salmson och Andreas Palmaer. 

Peter skapar också många serier, främst på engelska. Han är en känd serieskapare även utomlands, kanske mest känd för sin fantasyserie "The Portent" som kom ut 2007. Hans fru Sofia Bergting är också författare och de har gjort bokserien "De dödas rike" tillsammans.

År 2015 fick Peter ett fint pris, den Svenska Serieakademins Adamsonstatyett.

Text: Barnens bibliotek, maj 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek, Nationalencyklopedin, bokförlaget Semic.

Visste du?

  • Peter skriver gärna om starka tjejer och av sina hjältinnor gillar han skogsrået Lin bäst som finns med i "De dödas rike".

  • Peter gillar musik och lyssnar allra helst på gammal hårdrock.

  • Peter har illustrerat många bokomslag du har sett. Bland annat till "Ronja Rövardotter", "Harry Potter" och "Sagan om ringen."