Hoppa till innehållet

Sara Ohlsson

Sara Ohlsson har brunt lockigt hår och fyrkantiga glasögon. Hon bär en tjock mörk halsduk.
Foto: Annika Goldhammer
  • Författare
Född:
1977 i Mörbylånga.
Genre:
Kärlek, vänskap, familj, tonårsliv, humor, spänning.
Mest känd för:
Bokserien om Frallan, "Fula tjejer".
Mitt tips till blivande bokskapare:
Skriv mycket, läs ännu mer och skaffa dig ett stort tålamod. Simma är jättebra om man vill öva på tålamod! Och odla, det tar längre tid att skriva en bok än att odla till exempel tomater från frö till färdig grönsak.

Hon har gått från att jobba på tv till att skriva böcker. Sara blandar humor med budskap i sina böcker och skriver både för barn och ungdomar.

Sara växte upp i Mörbylånga på Öland. Hon växte upp en familj där alla gillade att läsa och hon tyckte själv om att läsa böcker. Så småningom utbildade hon sig till journalist och arbetade bland annat på Sveriges Television som planeringschef på Barnkanalen.

Debuten handlade om Olivia

Intresset för att skriva har alltid funnits och Saras första bok var faktiskt en diktbok. År 1997 gav hon ut en diktsamling på egen hand, den hette "Möt mig barfota".

Själv räknar hon ungdomsboken "Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag" som sin riktiga debut. Den kom ut 2011 då ett bokförlag ville ge ut den. Boken handlar om sjuttonåriga Olivia som tampas med att bryta normer och våga leva som hon vill.

Idag är Sara författare på heltid. Hon har skrivit flera ungdomsböcker, men även bokserien om Frallan. Den riktar sig till lite yngre barn och är illustrerad av Lisen Adbåge.

Älskar att dagdrömma

En uppmärksammad bokserie är den hon har skrivit tillsammans med Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck. År 2020 kom den första delen som heter "Fula tjejer". Det är ungdomsböcker som blandar spänning och humor med feminism och budskap.

Sara säger själv att hon skriver för barn och ungdomar eftersom det är en period i livet då det händer så mycket. Miljöerna i hennes böcker hämtar hon ofta från verkligheten, Frallans skola är exempelvis hennes egen gamla skola. Karaktärerna som hon skapar får däremot gärna vara motsatsen till henne själv. ” Jag älskar att dagdrömma, och det är väl egentligen det jag håller på med även när jag skriver”, säger Sara. Hon är bosatt i Stockholm.

Text: Barnens bibliotek, mars 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, bokförlaget Lilla Piratförlaget.

Visste du?

  • Sara gillade att skriva brev när hon var barn. Hon hade många brevvänner och skrev många och långa brev. ”Ibland var det nog mer fantasi än verklighet i de där breven”, säger hon.

  • Om Sara ska välja en bok och en författare som har inspirerat henne väljer hon "Jättehemligt" av Barbro Lindgren.

  • Sara skriver Tjejer-böckerna tillsammans med författarna Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck. De har möten där de planerar tillsammans och de har delat upp karaktärerna sinsemellan. Sara är till exempel ”chef” över Jasmine och skriver alla hennes kapitel.

Sara Ohlsson står framför en klarblå bakgrundsvägg. Hon har ljust långt hår, genomskinliga glasögon och rött läppstift.

Sara: ”Jag var hemligt kär hela tiden”

Sara Ohlsson skriver böckerna om coola Frallan som har stort självförtroende. Men när Sara var liten kände hon sig tvärtom! Och hon var kär nästan hela tiden.