Hoppa till innehållet

Sara: ”Jag var hemligt kär hela tiden”

Sara Ohlsson är författaren som skriver böckerna om coola Frallan med stort självförtroende. Men när Sara var liten kände hon sig tvärtom! Men dagdrömde gjorde hon ofta. Och hon var kär nästan hela tiden.

Vem är egentligen Frallan?

- Frallan är en tjej som går på lågstadiet och har väldigt mycket självförtroende. Hon är ärlig, smart och tycker att det är tråkigt att sitta still. Och så är hon ganska rolig, det händer mycket i Frallans liv även på helt vanliga dagar.

Var du som Frallan när du gick på lågstadiet?

- Frallan är väldigt mycket precis tvärtemot hur jag var när jag var liten! Jag brukar tänka “vad skulle jag aldrig ha gjort?” och så skriver jag det. Fast nu när jag är vuxen är jag nog lite lik henne. Vi har till exempel ganska ofta samma frisyr.

Lisen Adbåge och Sara Ohlsson sitter nära varandra. Lisen har rött hår och lugg och randig klänning. Sara har brunt långt hår och prickig klänning.
Lisen Adbåge illustrerar Frallan-böckerna som Sara skriver. Foto: Stefan Tell

Hur kom du på namnet Frallan?

- Det har jag lånat från en pojke som heter Frank som kallades Frallan när han var bebis.

I Frallan-böckerna är Frallan ofta tillsammans med sin mamma och mormor. Hänger du lika mycket med din mamma och mormor?

- Mamma och jag bor ganska långt ifrån varandra så vi ses inte så ofta. Om jag är ledsen ringer jag nästan alltid först till henne. Min mormor dog innan jag blev vuxen så jag kände inte henne. Men hon var väldigt duktig och stark, precis som min mamma. Jag är döpt efter mormor och är stolt över det. 

Läste du mycket när du var barn?

- Jag vet inte riktigt vad som är mycket? Men jag har läst åtminstone något varje dag i hela mitt liv tror jag. 

Du skriver också ungdomsböcker om kärlek. Tänkte du mycket på kärlek när du var barn?

- Jag fantiserade jättemycket om kärlek när jag var barn, och jag längtade efter att vara ihop med någon.

Har du något kärleksminne från när du gick i skolan?

- Jag var hemligt kär precis hela tiden från när jag var kanske 9 eller 10 år. Jag älskade att dagdrömma och tyckte att det var väldigt pinsamt om någon kom på vem jag var kär i. En gång var det en kille som ringde på hemma hos oss och lämnade en ros. Mamma tyckte att det var gulligt men jag tyckte att det var dödspinsamt att han hade blandat in mamma.

Text: Lisa Ahlqvist, februari 2020.

Fakta om Sara Ohlsson

Sara Ohlsson står framför en klarblå bakgrundsvägg. Hon har ljust långt hår, genomskinliga glasögon och rött läppstift.
Foto: Gustav Gräll

Född: 1977.

Bor: Stockholm.

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha: Styra tiden, snabbspola ibland och slow motion ibland.

Vad gjorde du på rasterna: Mest gick vi nog runt och pratade. Ett tag hade jag och en kompis en ”starta bråk”-klubb. Vi försökte få andra att bli osams. Det var inte så snällt.

Mer om bokstaparna